Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 2 de març del 2011

El mapa eòlic de Catalunya queda en suspens

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès l'aplicació del mapa d'instal·lació de parcs eòlics a Catalunya aprovat pel tripartit. El mes de juny, l'anterior Govern va donar llum verda a l'establiment de set Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) arreu del país, on es delimitaven els terrenys per a la instal·lació de molins. Ara, arran d'un contenciós presentat per entitats naturalistes de l'Alt Empordà, el tribunal ha aturat tots els passos fets des d'aleshores. La mesura és cautelar en espera d'emetre una sentència definitiva. L'advocat de les entitats, Benet Salellas, entén que la mesura deixa en suspens tot el procés d'adjudicació dels nous parcs a grups empresarials. La Generalitat, per la seva banda, presentarà recurs contra la suspensió cautelar del decret que designava les noves zones del mapa eòlic argumentant que les anomenades zones de desenvolupament eòlic prioritari ja existien en el mapa eòlic aprovat l'any 2002, és a dir, abans d'aprovar-se la llei d'avaluació ambiental energètica.
La sentència el TSJC estima el recurs que van presentar dues entitats ecologistes --Associació Respectem l'Albera (ARA) i Associació Alt-Empordanesa per l'Estudi i Defensa de la Natura (IADEN)-- argumentant la falta d'una avaluació ambiental del projecte.

Reaccions

Les entitats ecologistas que van presentar el recurs celebren la sentència del TSJC ja que reconeix la necessitat d'una avaluació ambiental del projecte en el seu conjunt, un fet que el govern tripartit eludia argumentant que cada una de les zones no requeria una avaluació ambiental.

Pel que fa al govern de la Generalitat, el Departament d'Empresa i Ocupació ha encarregat un informe als serveis jurídics per conèixer quin marge de maniobra té davant la decisió del TSJC i que paralitza la construcció de parcs eòlics. En aquest sentit,  la Generalitat recorrerà la sentència  argumentant que el decret que impugna -aprovat el juny del 2010- no er un pla de conjunt i que les zones de desenvolupament eòlic que establia ja existien al mapa eòlic aprovat l'any 2002, abans de l'aprovació de la llei d'avaluació ambiental estratègica.

L'Associació Eòlica de Catalunya, per la seva banda, adverteix de la incertesa que provoca als inversors la inseguritat jurídica que genera la sentència del TSJC i estima la perdua d'inversions que podria generar-se en 3500 milions d'euros.

El mapa eòlic català és un pla d'ordenació integrat per set àrees anomenades zones de desenvolupament prioritari (ZDP). Gas Natural, aliada amb Alstom Wind, va aconseguir més de la meitat de les adjudicacions. Fersa, Aventalia, Comsa Emte, Gamesa i FCC Energia també van obtenir permisos per instal•lar molins, que ara hauran d'aturar.   

Article: MónSOStenible
Font: Agències

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook