Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 13 de juliol del 2011

El conseller Pelegrí demana a la Ministra mesures extraordinàries per fer front a la caiguda de preus del préssec i la nectarina

El conseller ha traslladat a la Ministra la queixa que el sector exportador de fruita dolça de Catalunya, un dels principals exportadors a Europa (concretament de préssec i nectarina) ha manifestat en relació amb el fet que les autoritats franceses hagin anunciat inspeccions i controls fora dels termes habituals als vehicles que transporten fruita cap al centre d'Europa (mercat natural d'aquestes fruites), i que aquest cel extremat precisament coincideix amb el moment de preus a la baixa del sector. El conseller ha aprofitat la seva estada a Madrid per demanar a la ministra mesures extraordinàries per a la retirada de fruita (que ha patit una caiguda de preus del 50%, afectant especialment el préssec i la nectarina) que permetin neutralitzar l'actual caiguda de preus i els desequilibris en el mercat. Segons Pelegrí, és important que el sector pugui disposar d'aquestes mesures per tal de no donar per perduda la campanya d'enguany.
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha assistit avui, a Madrid, a les reunions del Consell Consultiu de Política Pesquera i de Política Agrícola, i a la Conferència Sectorial de Medi Ambient presidides per la Ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM), Rosa Aguilar. El responsable del Departament ha aprofitat la seva estada a Madrid per demanar a la ministra mesures extraordinàries per a la retirada de fruita (que ha patit una caiguda de preus del 50%, afectant especialment el préssec i la nectarina) que permetin neutralitzar l'actual caiguda de preus i els desequilibris en el mercat. Segons Pelegrí, és important que el sector pugui disposar d'aquestes mesures per tal de no donar per perduda la campanya d'enguany.

D'altra banda, Pelegrí ha reclamat al MARM mesures de protecció per als camions catalans que transporten préssec i nectarina cap a França, davant la campanya de controls que va anunciar el govern gal a les carreteres i mercats d'abastament. "He demanat al ministeri que es facin les gestions pertinents davant les autoritats de França i de la UE perquè no es produeixin obstruccions a l'entrada de productes catalans i espanyols a França i que es garanteixi la lliure circulació de mercaderies", ha afirmat el conseller a l'anunci fet el passat dia 10 pel secretari d'Estat francés de Comerç i Consum, Frédéric Lefevre en el sentit que iniciaran una operació de controls i inspeccions a la frontera francesa i posant dubtes sobre l'origen i la qualitat dels productes que arriben procedents d'Espanya i de Catalunya.

Des del Departament s'estan realitzant gestions a través del propi Departament i de l'Oficina de la Generalitat a Brussel·les i també a través del principal lobby que agrupa el sector, l'Arelfh (Associació de regions hortofrutícoles) davant les instàncies comunitàries i el Ministerio, amb l'objectiu d'adoptar mesures extraordinàries per a la fruita.

Es en aquest sentit que des del passat 20 de juny i fins avui s'han tramès des del Dept. diverses cartes al comissari Ciolos, al president polonès del Comité especial d'Agricultura i al president de COPA-COGECA (la confederació que agrupa els interlocutors de primer nivell davant el Consell) s'han realitzat gestions amb el DG d'Agricultura de la Secretaria General del Consell de la Unió Europea per tractar el tema, amb el consulat de França i s'ha demanat a la Ministra Aguilar que presenti la demanda de mesures que permetin garantir la lliure circulació i comercialització de la fruita. 

Article: MónSOStenible
Font: DARPAMN

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook