Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 4 de setembre del 2021

El Congrés Mundial de la Natura es celebra aquests dies a la ciutat francesa de Marsella

Es tracta d'una Cimera de la Natura que reuneix líders de governs, sector públic, organitzacions no governamentals, empreses, agències de les Nacions Unides i organitzacions indígenes i de base comunitària per discutir i prendre decisions sobre els reptes més urgents en matèria de medi ambient i desenvolupament. La voluntat és d'impulsar accions sobre la recuperació basada en la natura, el canvi climàtic i la biodiversitat. El Congrés, que es celebra fins l'11 de setembre i es fa en format híbrid, presencial i virtual, va celebrar la cerimònia inaugurar divendres dia 3, un acte en el que hi van participar el president francès Emmanuel Macron, l'alcalde de Marsella Benoît Payan, la ministra per a la Transició Ecològica de França Barbara Pompili, el fotogràf Sebastiao Salgado, el vicepresident de la Comissió Europea Frans Timmermans, l'expresident de Nigeria Mahamadou Issoufou, la presidenta del Banc Centra Europeu Christine Lagarde, el president del Fons Internacional de Desenvolupament Agricola Gilbert F. Houngbo, el primer ministra de Grècia, Kyriakos Mitsotakis, el president del Consell Europeu Charles Michel i l'actor i defensor de la natura i la vida salvatge Harrison Ford.
 - - <br /> <br />

Imatge de la cerimònia inaugural del Congrés, el divendres 3 de setembre a la tarda


L’esdeveniment, s’estructura en tres elements principals:
 1. Assemblea de Membres: que és l’òrgan suprem de presa de decisions de la UICN. Durant l’Assemblea els membres voten sobre temes prioritaris i urgents de conservació i desenvolupament sostenible, influint en les polítiques mundials de conservació de la pròxima dècada.
 2. Fòrum: el mercat més gran de coneixements sobre ciència, pràctiques i innovació en conservació i desenvolupament sostenible, i que compta amb més de 600 sessions que tracten els aspectes econòmics, socials, científics i tècnics de la conservació de la natura.
 3. Exposició: els membres i Comissions de la UICN, empreses, socis i acadèmics tenen pavellons, estands i esdeveniments. L’exposició està oberta tant als participants del Congrés com al públic en general.
El dia de la cerimonia inaugural, el 3 de setembre també s'han celebrat diverses Cimeres independents relacionades amb el Congrés:

 • Cimera d’Acció Local
 • Cimera Mundial de la Joventut
 • Cimera de Caps d’Empresa
 • Cimera Mundial de Pobles Indígenes i la Natura
La UICN és l’organització ambiental més antiga i extensa del món. La Generalitat de Catalunya n'és membre des de 1990 i en l'any 2008, amb el suport de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona, va acollir-hi el 4t Congrés.

La participació catalana al Congrés

Al Congrés de Marsella, la Generalitat de Catalunya participa a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb una delegació catalana de 4 membres, entre ells la secretària del Departament, l'Anna Barnadas i el director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural Antoni Ferran i Mèlich.

El Congrés es considera clau per frenar i revertir l'emergència ecològica i climàtica del planeta, una situació que a Catalunya s'ha evidenciat amb l'Informe sobre l'Estat de la Natura 2020. Segons el govern català, els resultats del Congrés serviran per reformar les polítiques ambientals i el full de ruta de la Generalitat amb instruments com l'Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. La Generalitat també ha subvencionat la inscripció de dues joves que van formar part de la delegació catalana de joves al Congrés Mundial de la Joventut de la UICN celebrat l’abril del 2021.

Durant el Congrés, la delegació catalana participarà en els següents esdeveniments:
 • Assemblea de Membres, on la Generalitat defensa la moció sobre la inclusió dels governs regionals com a membres de la UICN.
 • Participació en les taules rodones del estand Mediterranean Solutions sobre la gestió dels plàstics al mar Mediterrani i les solucions basades en la natura.
 • Cimera d’Acció Local
 • Cimera Mundial de la Joventut
 • Reunions diverses amb altres membres de la UICN per teixir aliances i col·laboracions.
Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook