Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 24 de juliol del 2019

El canvi climàtic és més ràpid que la capacitat d'adaptació dels animals i aquesta amenaça a les espècies pot repercutir en la salut dels ecosistemes

La revista científica Nature Communications acaba de publicar un article amb resultats preocupants pel que fa a l'adaptació dels animals al canvi climàtic Segons l'estudi, les espècies,responen a l'escalfament global canviant alguns aspectes de la seva vida, però no van prou ràpid i no sempre en la direcció correcta. L'estudi, que ha dut a terme un grup de recerca internacional liderat per Viktoriia Radchuk, Alexandre Courtiol i Stephanie Kramer-Schadt, del Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research de Berlín, es basa en una revisió de les dades de 71 estudis seleccionats entre més de 10.000 articles científics sobre l'adaptació dels animals al canvi climàtic.
Exemplars de Garsa (Pica pica) -  -  <br />  <br /> Exemplars de Garsa (Pica pica) 

El canvi climàtic amenaça les espècies i això pot tenir repercussions en la salut dels nostres ecosistemes. Per aquest motiu, analitzar si els animals són capaços de respondre per fer front a aquest canvi climàtic és crucial. A la natura, els canvis més evidents que ens mostren les espècies com a resposta al canvi climàtic són les alteracions fenològiques, és a dir, canvis en el seu calendari natural, com ara el moment de l'any en que hivernen, es reprodueixen o migren, entre d'altres. També s'han documentat canvis en la mida i el pes del cos d'algunes espècies, però l' estudi conclou que aquests canvis morfològics no mostren tendències tan clares com els canvis fenològics.

Els investigadors d'aquest estudi han tornat a analitzar les dades de 71 estudis ja publicats i han extret informació molt rellevant que ajuda a relacionar els canvis en el clima al llarg dels anys amb possibles canvis en els calendaris naturals o els trets morfològics dels animals. Amb aquesta informació, han avaluat si els canvis observats en les espècies els conferien alguna mena d'"avantatge evolutiu", és a dir, els ajudaven a sobreviure o a tenir mes descendència.

"Per investigar si les respostes dels animals al canvi climàtic els permeten adaptar-se ens hem hagut de centrar en els ocells perquè no tenim informació tan completa de cap altre grup", comenta la primera autora de l'estudi Viktoriia Radchuk, del Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (Leibniz-IZW) de Berlín. I afegeix, "Ara bé, la revisió de la informació disponible per a altres grups d'animals (insectes, amfibis, mamífers) demostra que els canvis són qualitativament similars als que experimenten els ocells. Per exemple, és molt clar que a les zones temperades, l'augment de les temperatures està provocant un avançament dels calendaris naturals en la majoria d'espècies."

El co-autor Steven Beissinger, professor de la University of California a Berkeley, afegeix "Això ens suggereix que les espècies podrien viure en el seu ambient natural tot i l'escalfament, sempre i quan canviessin suficientment ràpid per suportar el canvi climàtic". Tot i això, Alexandre Courtiol, del Leibniz-IZW, afegeix "Però això no està passant, perquè tot i que hi ha poblacions que s'estan adaptant, ho fan a una velocitat que no els garanteix la seva supervivència. Els canvis fenològics observats, tot i produir-se, no tenen prou magnitud per compensar les noves condicions ambientals que s'estan generant."

Per arribar a aquesta conclusió, es van comparar, en vàries poblacions d'ocells, els canvis fenològics mesurats al camp amb els que prediu un model teòric que assumeix un canvi fenològic òptim per compensar les noves condicions ambientals. En 9 de 13 espècies estudiades, es va trobar que la magnitud del canvi fenològic era insuficient per evitar el risc d'extinció de la població.

El més preocupant és el fet que aquestes dades analitzades incloïen, generalment, espècies comunes i abundants, com la mallerenga carbonera (Parus major), el mastegatatxes (Ficedula hypoleuca) o la garsa (Pica pica), totes elles espècies conegudes per la seva capacitat d'adaptar-se a noves condicions ambientals. "Ens queda per analitzar les respostes al canvi climàtic de les especies més rares o amenaçades, per a les quals actualment hi ha una manca important de dades. En aquests casos, sospitem que els pronòstics encara són més pessimistes", conclou Stephanie Kramer-Schadt, cap de department a Leibniz-IZW. Els científics esperen que la seva anàlisi i els conjunts de dades reunits estimulin la recerca sobre la capacitat de les poblacions animals per fer front al canvi global i contribueixin a millorar les prediccions per ajudar a futures accions de gestió i conservació.

Article: MónSOStenible
Font: Museu de Ciències Naturals-CREAF

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Mallarenga (Parus major) Mallarenga (Parus major) Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca) Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca) Garsa Garsa Mascle de llucareta (Carduelis citrinella)Antoni Borràs Mascle de llucareta (Carduelis citrinella)
Autoria: Antoni Borràs
Saltabardisses de solell (Pyronia cecilia), una espècie de papallona que avança clarament el seu moment de vol quan les temperatures de primavera són més altes del que és habitualJordi Corbera. Saltabardisses de solell (Pyronia cecilia), una espècie de papallona que avança clarament el seu moment de vol quan les temperatures de primavera són més altes del que és habitual
Autoria: Jordi Corbera.

Enllaços

Article publicat a Nature Communications: Adaptive responses of animals to climate change are most likely insufficient

Informació relacionada

Dissabte, 29 de desembre del 2018
Alerta sobre la venda il·legal d'animals de companyia per Internet
Dimarts, 4 de juny del 2013
Agricultura signa sis convenis de col·laboració amb nuclis zoològics per al lliurament d'exemplars irrecuperables per a la natura
Dilluns, 29 d'agost del 2011
Es convoquen els ajuts a la producció i comercialització dels productes agroalimentaris de qualitat d'origen animal
Dijous, 10 de febrer del 2022
La lluita contra el canvi climàtic és considerada una prioritat pel 61% de la població catalana
Dilluns, 26 de juliol del 2021
El canvi climàtic antropogènic ja afecta les comunitats de plàncton marí del Mar Mediterrani
Diumenge, 10 de gener del 2021
Reclamen al govern el compliment dels compromisos climàtics i una resposta a l'emergència climàtica
Divendres, 18 de desembre del 2020
Barcelona i la seva àrea metropolitana milloren en sostenibilitat, però encara estan lluny dels objectius marcats pel 2030 i el 2050
Divendres, 9 d'agost del 2019
Reduir la carn per frenar el canvi climàtic
Dimecres, 17 de juliol del 2019
El canvi climàtic està acidificant i alterant la qualitat de les aigües de l'alta muntanya pirinenca