Others languages Bandera anglesa
Franšais
Deutsch
Espa˝ol
English
Italiano
Portuguŕs
Galego
Japanese
└rab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 28 d'octubre del 2012

El bi˛leg Daniel Simberloff rebrÓ aquest dilluns el guardˇ del Premi Ramon Margalef d'Ecologia

El president de la Generalitat, Artur Mas, presidirÓ dilluns vinent, dia 29 d'octubre, el lliurament del Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2012, que enguany s'ha concedit al bi˛leg i professor nord-americÓ Daniel Simberloff. El jurat ha decidit atorgar-li el guardˇ per les seves "contribucions a l'observaciˇ i anÓlisi te˛rica de l'estructura i dinÓmica de les comunitats ecol˛giques i per l'aplicaciˇ d'aquests estudis a la biologia de la conservaciˇ". L'acte tindrÓ lloc al Salˇ Sant Jordi del Palau de la Generalitat, a les 19.30 hores. La cerim˛nia comenšarÓ amb la intervenciˇ del catedrÓtic d'Ecologia de la Universitat de Girona Emili GarcÝa-Berthou, que farÓ una glosa del guardonat. A continuaciˇ, el president procedirÓ a l'entrega del premi a Daniel Simberloff, qui pronunciarÓ unes paraules d'agra´ment. ClourÓ l'acte el discurs del president de la Generalitat. El premi ja es va donar a conŔixer el passat mes de juliol, per˛ el lliurament del guardˇ es fa ara.
  -  -  <br />  <br />

Daniel Simberloff (Wilson Borough, Pennsilvània, 1942) és doctor en Biologia per la Universitat de Harvard (1968). Ecòleg iconoclasta, és considerat un dels científics més importants en l'estudi d'espècies invasores i el seu impacte en la pèrdua de diversitat.

Estudia matemàtiques al Harvard College però, després de fer un curs general de biologia, decideix orientar els seus estudis cap a aquesta disciplina. El 1964 es llicencia i el 1969, sota la direcció d'Edward O. Wilson, es doctora amb un treball que posa a prova la teoria de la biogeografia de les illes, fundada per Wilson i Robert MacArthur uns anys abans. Aquesta recerca guanya el 1971 el prestigiós Premi Mercer i és altament aclamada.

Després de l'obtenció del seu doctorat esdevé professor investigador a la Florida State University, on roman fins al 1997. Es trasllada aleshores a la Universitat de Tennessee, a Knoxville, on ocupa la càtedra Gore Hunger de Ciència Mediambiental i dirigeix l'Institut d'Invasions Biològiques.

Autor d'aproximadament 400 publicacions, els seus estudis se centren en ecologia, biogeografia, evolució i biomètrica, i sovint tenen a veure amb les causes i les conseqüències de l'associació d'espècies en comunitats. La major part de la seva recerca els últims 20 anys s'ha centrat en temes de conservació, com el disseny de reserves, les conseqüències de la fragmentació i la destrucció de l'hàbitat, i els impactes i la gestió d'espècies introduïdes. Els seus projectes d'investigació inclouen insectes, plantes, ocells i mamífers. Recentment, ha estat l'editor de la nova Enciclopèdia d'Invasions Biològiques, una obra de 800 pàgines que documenta les invasions a tot el món.

Daniel Simberloff ha estat fonamental en la formulació de l'Ordre Executiva presidencial 13112 sobre espècies invasores, i pertany al Grup Especialitzat en Espècies Invasores de la IUCN i a la Comissió de la Supervivència d'Espècies d'aquest mateix organisme. Ha presidit l'American Society of Naturalists i ha estat membre del National Science Board. A més del Premi Mercer, Simberloff ha rebut la distinció d'ecòleg eminent (2006) de l'Ecological Society of America.

El Premi Ramon Margalef d'Ecologia
El Premi Ramon Margalef va ser creat per la Generalitat de Catalunya l'any 2004 per honorar la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia. La candidatura de Simberloff s'ha imposat entre les 27 que s'han presentat en aquesta edició.

Aquest guardó, que és el primer premi internacional consagrat exclusivament a l'ecologia, té com a objectiu reconèixer una trajectòria científica o un descobriment en el camp de l'ecologia que hagi contribuït al progrés significatiu del coneixement o el pensament d'aquesta ciència, o al desenvolupament d'instruments teòrics per a la bona gestió dels recursos naturals, del territori o del mar. En edicions anteriors, han estat guardonats els científics Paul K.Dayton (2005), John H.Lawton (2006), Harold A.Mooney (2007), Daniel Pauly (2008), Paul R. Ehrlich (2009), Simon A.Levin (2010) i Juan Carlos Castilla (2011).
Article: MˇnSOStenible
Font: Generalitat

Comparteix aquesta notÝcia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook