Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 27 de setembre del 2020

Demanen una moratòria per a la implantació del 5G

Més d'un centenar d'organitzacions veïnals, ambientals, socials i de persones malaltes i afectades de tot el territori de l'Estat espanyol, volen llançar públicament una ciberacció per demanar una moratòria al Pla 5G i els seus projectes pilot. Davant de l'insuficient nivell de debat polític, científic, social, sanitari, ambiental i econòmic, Ecologistes en Acció, que ha impulsat la petició d'una moratòria a la implantació del 5G, s'afegeix a la campanya ja que considera prioritari aplicar el principi de precaució amb la nova tecnologia 5G i demana que els plans d'estímul europeus post-covid-19 deixen d'introduir l'extensió del 5G com a condicionant d'accés. De fet, des de fa anys hi ha una crida internacional per aturar el 5G avalada per científics, metges i organitzacions ecologistes de tots els continents que han estat treballant durant anys per cridar l'atenció del món sobre el que anomenen un atac invisible a la biosfera. Per aquest motiu diuen "el 5G, la cinquena generació de tecnologia sense fils, no s'ha de construir a la Terra ni a l'espai" i exhorten als governs i el públic a llegir aquesta crida i a actuar en conseqüència. En aquests moments hi ha unes 300000 signatures registrades procedents de científics, metges, organitzacions ecologistes i ciutadans i ciutadanes a títol individual de més de 200 països. A Catalunya, el 25 de febrer del 2019, el Govern va aprovar l'Estratègia 5G, tot desplegant un programa d?actuacions al voltant de cinc eixos: promoció, infraestructura, innovació, ecosistema i talent.
El Govern de la Generalitat va aprovar el febrer del 2019 l’Estratègia 5G de Catalunya, la qual facilita la seva implantació i permet que es consolidi de manera transversal en el teixit social i productiu català.

Ecologistes en Acció ha fet aquest 23 de setembre un comunicat on indica que "els plans d’estímul europeus destinats a contribuir a la recuperació econòmica dels estats membres després de la paralització causada per la COVID–19, en particular els 750.000 milions d’euros del pla ‘Next Generation EU’, estan condicionant el seu accés a un procés de digitalització total de l’economia, és a dir, a la instal·lació completa de la xarxa 5G i 6G: “La intel·ligència artificial, la ciberseguretat, les dades i la infraestructura de computació en núvol, les xarxes 5G i 6G, els superordinadors i els ordinadors quàntics, i les tecnologies de cadena de blocs”.

El comunicat de l'organització ecologista continua explicant que "aquesta aposta pressupostària s’uneix als milers de milions d’euros ja invertits en el desplegament del 5G i en els nous projectes miners de ‘materials crítics’ per a les seues tecnologies associades" i denuncia que  aquesta aposta s’està realitzant sense un debat polític, científic, social, sanitari, ambiental i econòmic seriosos, per la qual cosa no s’està complint el principi de precaució.

Ecologistes en Acció recull que "amb el programa Horitzó 2020, la UE ha injectat 700 milions d’euros al consorci publicoprivat per al 5G (5G PPP), mentre que centenars de projectes de mineria terrestre i en fons marins han rebut milers de milions d’euros extra. Aquests projectes inclouen components d’enginyeria social destinats a aconseguir l’acceptabilitat social de la destrucció i els impactes sobre la salut i ecosistemes associats a l’extractivisme".

Per l'organització ecologista, "aquest procés, en l’àmbit de la UE, està suposant una desregularització que es fa evident per al cas del 5G en el Pla d’Acció 5G i el reglament europeu del Codi Europeu de Comunicacions Electròniques (Electronic Communications Code), que evitarà els tràmits fins ara necessaris per a les infraestructures de telefonia. Les noves lleis de foment d’iniciatives empresarials o competitivitat, a més, soscaven els processos d’avaluació d’impacte ambiental i les possibilitats d’un qüestionament democràtic de l’extensió d’aquesta tecnologia"

El comunicat d'Ecologistes en Acció continua dient que "a l’Estat espanyol es viu una situació semblant. L’extensió de la tecnologia 5G continua avançant a un ritme cada vegada més accelerat" i que "el 31 d’octubre de 2020 és la data triada com a límit per a la finalització del procés pel qual s’alliberaran les freqüències assignades als canals de televisió en la banda de 700MHz amb l’objectiu que es puguen utilitzar per a desplegar les futures xarxes 5G, el procés conegut com a Segon Dividend Digital"

Això significaria que "la licitació de la banda de freqüències de 700 Mhz per a serveis 5G, i la seua subhasta entre les companyies de telecomunicació, es produiria durant el primer trimestre de 2021. En paral·lel, durant la presentació de l’informe de l’Observatori Nacional 5G, entitat formada pel Govern i el Mobile World Capital de Barcelona, s’anunciava que al llarg del mes de juliol previsiblement s’adjudicarien fins a vuit nous projectes pilot de desenvolupament de 5G a Espanya. Aquests s’afegirien als dos pilots ja concedits a Andalusia i Galícia, liderats per Telefónica i Vodafone.

Segons Ecologistes en Acció, aquest desplegament s’està realitzant al marge de l’estat de dret. En un informe de 17 pàgines del Defensor del Poble sobre la tecnologia 5G no sols s’assenyala que el Pla Nacional 5G no ha passat el preceptiu Informe Ambiental Estratègic, sinó que també es denuncia que no s’ha publicat en el BOE i que no se n’ha completat la informació pública, i recomana l’aplicació del principi de precaució.

L’Agència Europea del Medi Ambient, en el seu informe ‘Lliçons tardanes d’advertències primerenques’, també va sol·licitar l’aplicació del principi de precaució davant de l’extensió de les tecnologies sense fil (per ‘perill emergent’). Reivindicava així la necessitat d’estudis i atenció prèvia a tots els factors de risc associats per a evitar situacions de dany social generalitzat que es podrien derivar d’una regulació tardana o insuficient.

Per a Ecologistes en Acció, si es continua fent del Pla 5G la condició d’accés als fons de reconstrucció pos COVID–19, i atenent a la quasi impossibilitat per a qualsevol país de renunciar-hi, el que s’està vivint és una imposició de facto de la tecnologia 5G. Això es realitza en un moment en què el debat polític, social, científic, econòmic i sanitari sobre els seus efectes continua sent insuficient.

L’organització ecologista s’afegeix així a altres veus que reivindiquen que el sensat seria aplicar el principi de precaució i dotar a la societat civil del temps i els mitjans necessaris per a avaluar els impactes. A partir de l’avaluació es podria decidir democràticament si aquesta tecnologia es troba o no en línia amb els seus interessos i prioritats.

Per tot això, Ecologistes en Acció se suma a més d’un centenar d’organitzacions veïnals, ambientals, socials i de persones malaltes i afectades de tot el territori de l’Estat espanyol, per a impulsar una ciberacció en què sol·liciten una moratòria immediata al desplegament de les xarxes 5G i els seus projectes pilot, apostant per l’aplicació del principi de precaució davant d’aquesta nova tecnologia.

Crida internacional per aturar el 5G

Segons el web d'aquesta crida "la noció que la radiació de radiofreqüència, coneguda habitualment com a ones de ràdio, no és d’alguna manera una radiació real i és inofensiva, va ser refutada pels anys setanta en laboratoris de tot el món i, des de llavors, es va confirmar el dany per a humans, animals i plantes en més de 10.000 estudis revisats per parells" Per aixó, diuen "si es construeix 5G, els nivells de radiació augmentaran de 10 a 100 vegades, pràcticament durant la nit, a tot arreu. No hi haurà literalment cap lloc a la Terra per amagar-se’n".

Segons expliquen "els efectes dels nivells de radiació de radiofreqüència ja existents sobre la salut de la població i el medi ambient, tal com es reflecteix en la qualitat de vida; taxes elevades de càncer, malalties neurològiques, malalties del cor i diabetis, fins i tot en nens; caiguda de poblacions d’ocells, abelles i papallones; i boscos poc saludables, es poden veure i sentir a tot arreu"

A les Nacions Unides, l'OMS, la UE, el Consell d'Europa i els governs de totes les nacions

La crida, que a 26 de setembre compta amb 299.664 signatures de 220 països, diu així: 
"Els científics, els metges, les organitzacions ecologistes i ciutadans subscrits de països signataris (__) demanem urgentment que es detingui el desplegament de la xarxa sense fils 5G (cinquena generació), inclosa la 5G dels satèl·lits espacials. El 5G augmentarà massivament l'exposició a la radiació de radiofreqüència (RF) a les xarxes 2G, 3G i 4G per a les telecomunicacions ja existents. S'ha demostrat que la radiació RF és perjudicial per als humans i el medi ambient. El desplegament del 5G constitueix un experiment sobre la humanitat i el medi ambient que es defineix com un delicte segons el dret internacional.


El resum executiu, que podeu llegir complert al web d'aquesta crida que trobareu linkant l'enllaç d'aquesta noticia comença dient que "les companyies de telecomunicacions de tot el món, amb el suport dels governs, estan preparades per als propers dos anys llançar la xarxa sense fils de cinquena generació (5G). Es pretén produir el que es reconeix com un canvi social sense precedents a escala mundial. Disposarem de cases “intel·ligents”, empreses “intel·ligents”, autopistes “intel·ligents”, ciutats “intel·ligents” i cotxes autònoms. Pràcticament tot el que posseïm i comprem, des de neveres i rentadores fins a caixes de llet, raspalls per a cabells i bolquers per a nadons, contindrà antenes i microxips i es connectarà sense fils a Internet. Tota persona de la Terra tindrà accés instantani a comunicacions sense fils de gran velocitat i baixa latència des de qualsevol punt del planeta, fins i tot a les selves tropicals, a l'oceà mitjà i a l'Antàrtida.

El que no es reconeix àmpliament és que això també comportarà canvis ambientals sense precedents a escala mundial. La densitat prevista dels transmissors de radiofreqüència és impossible de preveure. A més de milions d’estacions base 5G noves a la Terra i 20.000 nous satèl·lits a l’espai, segons les estimacions, 200.000 milions d’objectes transmissors formaran part de l’Internet de les coses el 2020 i un bilió d’ objectes uns anys més tard. El 5G comercial a freqüències més baixes i velocitats més baixes es va desplegar a Qatar, Finlàndia i Estònia a mitjan 2018. Està previst que el llançament de 5G a freqüències extremadament altes (onades mil·limètriques) comenci a finals del 2018.

Tot i la negació generalitzada, l'evidència que la radiació per radiofreqüència (RF) és perjudicial per a la vida ja és aclaparadora. L’evidència clínica acumulada d’éssers humans malalts i ferits, les proves experimentals de danys a l’ADN, les cèl·lules i els sistemes d’òrgans en una àmplia varietat de plantes i animals i les proves epidemiològiques de que les principals malalties de la civilització moderna (càncer, malalties del cor i diabetis) són en gran part causada per danys permanents a tots els ecosistemes de la Terra.

Per això, insisteixen "Cal prendre mesures immediates per protegir la humanitat i el medi ambient, d’acord amb els imperatius ètics i els acords internacionals".

El resum executiu continua exposant que el 5G donarà lloc a un augment massiu de l'exposició involuntària i inevitable a la radiació sense fils, que els efectes nocius de la radiació de radiofreqüència ja estan demostrats, que e
l 2015, 215 científics de 41 països van comunicar la seva alarma a les Nacions Unides i a l’Organització Mundial de la Salut i van afirmar que nombroses publicacions científiques demostraven que els camps electromagnètics afecten els organismes vius a nivells molt inferiors a la majoria de les pautes nacionals i internacionals, i que més de 10.000 estudis científics revisats demostren danys per a la salut humana per radiació RF. El resum afegeix que els danys van molt més enllà de la raça humana, ja que hi ha abundants proves de danys a diverses plantes i animals de laboratori,

I continua recordant que l
'Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC) de l'OMS va concloure el 2011 que la radiació RF de freqüències de 30 kHz a 300 GHz és possiblement cancerígena per als humans (grup 2B) . No obstant això, evidències recents, inclosos els darrers estudis sobre l'ús de telèfons mòbils i els riscos de càncer cerebral, indiquen que la radiació RF s'ha demostrat cancerígena per als humans [50] i ara s'hauria de classificar com a "cancerígena del grup 1" juntament amb el fum del tabac i amiant. La majoria dels senyals sense fils contemporanis són modulats en polsos. El dany és causat tant per l'ona portadora d'alta freqüència com per les pulsacions de baixa freqüència. 

Per tot plegat, es fa aquesta crida a l'ONU, l'OMS, la Unió Europea, el Consell d'Europa i els governs de totes les nacions:

(a) Prendre mesures immediates per aturar el desplegament de 5G a la Terra i a l’espai per tal de protegir tota la humanitat, especialment els no nascuts, els lactants, els nens, els adolescents i les dones embarassades, així com el medi ambient;

(b) Seguir la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant i la Resolució 1815 del Consell d’Europa informant els ciutadans, inclosos els professors i els metges, sobre els riscos per a la salut (per a adults i nens) derivats de la radiació RF, i per què haurien de fer-ho i com poden evitar la comunicació sense fils i les estacions base, especialment a les guarderies, escoles, hospitals, llars i llocs de treball;

(c) Afavorir i implementar les telecomunicacions per cable en lloc de les sense fils;

(d) Prohibir a la indústria de les telecomunicacions i sense fils a través de les seves organitzacions de pressió de persuadir els funcionaris a prendre decisions que permetin una major expansió de la radiació RF, inclosa la 5G terrestre i espacial;

(e) Designar immediatament, sense influència de la indústria, grups internacionals de científics CEM independents, veritablement imparcials i sanitaris sense conflictes d'interessos, amb l'objectiu d'establir noves normes internacionals de seguretat per a la radiació RF que no es basin només en l'energia nivells, que consideren l'exposició acumulativa i que protegeixen contra tots els efectes sobre la salut i el medi ambient, no només els efectes tèrmics i no només els efectes sobre els humans;

(f) Designar immediatament, sense influència de la indústria, grups internacionals de científics amb experiència en CEM, salut, biologia i física de l’atmosfera, amb el propòsit de desenvolupar un marc normatiu integral que garanteixi que els usos de l’espai exterior siguin segurs per als humans i el medi ambient, tenint en compte la radiació RF, els gasos d’escapament dels coets, el sutge negre i les restes espacials i els seus impactes sobre l’ ozó , l’escalfament global ,  l’atmosfera i la preservació de la vida a la Terra. No només la tecnologia terrestre, sinó també l’espacial, han de ser sostenibles per a adults i nens, animals i plantes.
 
Article: MónSOStenible
Font: Ecologistes en Acció / Crida Internacional per Aturar el 5G

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Des de fa anys, hi ha una crida internacional per aturar el 5G segons la qual Des de fa anys, hi ha una crida internacional per aturar el 5G segons la qual "la noció que la radiació de radiofreqüència, coneguda habitualment com a ones de ràdio, no és d?alguna manera una radiació real i és inofensiva, va ser refutada pels anys setanta en laboratoris de tot el món i, des de llavors, es va confirmar el dany per a humans, animals i plantes en més de 10.000 estudis revisats. Per això, diuen "si es construeix 5G, els nivells de radiació augmentaran de 10 a 100 vegades, pràcticament durant la nit, a tot arreu. No hi haurà literalment cap lloc a la Terra per amagar-se'n". Segons expliquen "els efectes dels nivells de radiació de radiofreqüència ja existents sobre la salut de la població i el medi ambient, tal com es reflecteix en la qualitat de vida; taxes elevades de càncer, malalties neurològiques, malalties del cor i diabetis, fins i tot en infants; caiguda de poblacions d?ocells, abelles i papallones; i boscos poc saludables, es poden veure i sentir a tot arreu" Segons Ecologistes en Acció, aquest desplegament s'està realitzant al marge de l'estat de dret. En un informe de 17 pàgines del Defensor del Poble sobre la tecnologia 5G no només s'assenyala que el Pla Nacional 5G no ha passat el preceptiu Informe Ambiental Estratègic, sinó que també es denuncia que no s'ha publicat en el BOE i que no se n'ha completat la informació pública, i recomana l'aplicació del principi de precaució.  L'Agència Europea del Medi Ambient, en el seu informe Segons Ecologistes en Acció, aquest desplegament s'està realitzant al marge de l'estat de dret. En un informe de 17 pàgines del Defensor del Poble sobre la tecnologia 5G no només s'assenyala que el Pla Nacional 5G no ha passat el preceptiu Informe Ambiental Estratègic, sinó que també es denuncia que no s'ha publicat en el BOE i que no se n'ha completat la informació pública, i recomana l'aplicació del principi de precaució. L'Agència Europea del Medi Ambient, en el seu informe "Lliçons tardanes d'advertències primerenques", també va sol·licitar l'aplicació del principi de precaució davant de l'extensió de les tecnologies sense fil per "perill emergent". Reivindicava així la necessitat d'estudis i atenció prèvia a tots els factors de risc associats per a evitar situacions de dany social generalitzat que es podrien derivar d'una regulació tardana o insuficient. Per a Ecologistes en Acció, si es continua fent del Pla 5G la condició d'accés als fons de reconstrucció post covid-19, i atenent a la quasi impossibilitat per a qualsevol país de renunciar-hi, el que s'està vivint és una imposició de facto de la tecnologia 5G. Això es realitza en un moment en què el debat polític, social, científic, econòmic i sanitari sobre els seus efectes continua sent insuficient.  L'organització ecologista s'afegeix així a altres veus que reivindiquen que el sensat seria aplicar el principi de precaució i dotar a la societat civil del temps i els mitjans necessaris per a avaluar els impactes. A partir de l'avaluació es podria decidir democràticament si aquesta tecnologia es troba o no en línia amb els seus interessos i prioritats.  Per tot això, Ecologistes en Acció se suma a més d'un centenar d'organitzacions veïnals, ambientals, socials i de persones malaltes i afectades de tot el territori de l'Estat espanyol, per a impulsar una ciberacció en què sol·liciten una moratòria immediata al desplegament de les xarxes 5G i els seus projectes pilot, apostant per l'aplicació del principi de precaució davant d'aquesta nova tecnologia Per a Ecologistes en Acció, si es continua fent del Pla 5G la condició d'accés als fons de reconstrucció post covid-19, i atenent a la quasi impossibilitat per a qualsevol país de renunciar-hi, el que s'està vivint és una imposició de facto de la tecnologia 5G. Això es realitza en un moment en què el debat polític, social, científic, econòmic i sanitari sobre els seus efectes continua sent insuficient. L'organització ecologista s'afegeix així a altres veus que reivindiquen que el sensat seria aplicar el principi de precaució i dotar a la societat civil del temps i els mitjans necessaris per a avaluar els impactes. A partir de l'avaluació es podria decidir democràticament si aquesta tecnologia es troba o no en línia amb els seus interessos i prioritats. Per tot això, Ecologistes en Acció se suma a més d'un centenar d'organitzacions veïnals, ambientals, socials i de persones malaltes i afectades de tot el territori de l'Estat espanyol, per a impulsar una ciberacció en què sol·liciten una moratòria immediata al desplegament de les xarxes 5G i els seus projectes pilot, apostant per l'aplicació del principi de precaució davant d'aquesta nova tecnologia

Enllaços

Més informació sobre la Crida Internacional per Aturar el 5G Més informació sobre la moratòria al Pla 5G i els seus projectes pilot Estratègia 5G a Catalunya Acord d'aprovació de l'Estratègia 5G a Catalunya per part del Govern de la Generalitat