Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 11 de maig del 2017

Cotxes 100 % elèctics i autonomia de més de 500 km. al Saló de l'Automòbil de Barcelona

L'Automobile Barcelona, el reinventat saló internacional de l'automòbil, ha obert portes aquest dijous a periodistes i professionals amb la presentació mundial del nou Seat Ateca FR com un dels principals reclams. En general les marques aposten per cotxes interconnectats que s'assemblaran a un "mòbil amb rodes" ?en paraules d'una responsable de Seat. Diverses companyies aposten també pel vehicle elèctric. Per primera vegada a Espanya, la nord-americana Tesla és present en un saló de l'automòbil, amb cotxes 100% elèctrics amb autonomia de més de 500 km. Un altre dels atractius és el Connected Street, on els visitants del saló podran provar vehicles amb conducció autònoma que aparquen sols o que adapten automàticament la seva velocitat a la permesa a la via en creuar un senyal de trànsit que l'indiqui.
Tesla vol acabar l'any amb 24 punts de recàrrega a l'Estat
Un dels atractius del saló és la presència de la marca Tesla, que comercialitza els seus vehicles a Espanya des del desembre. La nord-americana, especialitzada en vehicles elèctrics al 100%, ha triat Barcelona per estrenar-se en un saló de l'automòbil a l'Estat i hi ha portat el model X (amb una autonomia de 540 quilòmetres) i el model S (amb una autonomia de 630 quilòmetres). Tesla té 14 punts de recàrrega a l'estat espanyol i l'objectiu és acabar l'any amb 24.

El preu no és a l'abast de totes les butxaques: entre 80.000 euros per a l'S i 95.000 per a l'X. Pel que fa a connectivitat, Tesla té la pantalla més gran del mercat de l'automòbil: 17 polzades; i el software es va actualitzant igual que ho fan les aplicacions d'un mòbil. Les portes s'obren com si fos un falcó, cap amunt, i si hi ha un cotxe aparcat a prop les portes modifiquen la seva trajectòria per no donar-li un cop, tal com ha explicat a l'ACN una responsable de la companyia. De moment la marca de Califòrnia no té botigues físiques a l'estat espanyol però preveu obrir-ne una a Barcelona i una altra a Madrid de cara a la segona meitat de l'any. A finals de maig obrirà durant 2 mesos una tenda efímera ('pop up store') al Port Vell de la capital catalana, on es podran provar els cotxes. Connected Street o l'oportunitat de provar cotxes autònomsUna de les novetats del saló d'enguany és el Connected Street, un espai a l'aire lliure, a la plaça de l'Univers, on els assistents poden provar diversos vehicles per comprovar com funciona la seva tecnologia.

També hi ha a disposició cotxes elèctrics i turismes que condueixen parcialment de forma autònoma
En aquest darrer grup hi trobem cotxes que reconeixen els senyals de velocitat i ajusten de manera automàtica la velocitat a la màxima permesa; que frenen quan noten que l'automòbil és a punt de col·lidir amb un altre cotxe del davant; o que avisen el conductor que té un vehicle en l'angle mort. Altres prestacions relacionades amb la conducció autònoma també passen per l'aparcament assistit: "Des dels cotxes que tenen una càmera amb visió al darrere i et diu com has d'aparcar fins als que només has de mesurar la velocitat però ell gira sol i s'adapta al forat que ha trobat per poder estacionar", ha dit a l'ACN el responsable de les proves del Connected Street, Ferran Roca.

De caràcter Biennal, aquesta és la 39 edició del saló de l'automòbil de Barcelona i el 2019 farà 100 anys de la primera edició. Enguany ocupa 115.000 metres quadrats de superfície i compta amb 90 empreses, 30 firmes automobilístiques i 25 start ups. El preu de les entrades està entre els 10 i els 14 euros, segons el moment i el canal de compra. A banda del saló en si mateix, aquest any com a novetat el dijous 11 i el divendres 12 es fa el Connected Hub, un congrés dedicat al món de l'automòbil.

L'Automobile Barcelona arriba amb diverses presentacions de nous models de cotxe: una estrena mundial (el Seat Ateca FR), tres d'europees (Mahindra KUV 100, Mahindra GOA Pickup i Mercedes-Benz Clase S) i 39 d'àmbit estatal. No és la primera vegada que Seat, amb planta a Martorell, tria Barcelona per mostrar en primícia mundial un dels seus vehicles: "Barcelona és la nostra ciutat, és la ciutat de Seat i ens semblava important presentar-hi el nou Ateca", ha explicat a l'ACN el director de disseny de SEAT, Alejandro Mesonero-Romanos. El cotxe presentat aquest dijous s'ha fabricat a la planta que la companyia té a la República Txeca. Es tracta d'un model SUV -abreviatura de Sport Utility Vehicle- que és encara més esportiu: "Va dirigit a una clientela que busca un extra d'esportivitat", ha assegurat Mesonero-Romanos, qui ha afegit que aquesta tendència es nota en el color, els parafangs, les llantes i l'interior. Igual que altres models de diverses marques, el nou Ateca "està plenament adaptat al que ens demanen els clients en connectivitat"; i porta una pantalla de 8 polzades. Precisament aquest dijous Seat també ha presentat la nova plataforma Waze, que la companyia llançarà la setmana vinent en versió beta i espera tenir implantada a finals d'any. Es tracta d'una plataforma que es basa en l'intercanvi d'informació entre usuaris de la comunitat: "Amb un sol clic es pot avisar la resta de conductors que hi ha hagut un accident perquè agafin una ruta alternativa", ha comentat a l'ACN la gerent de cotxe connectat de Seat, Leyre Olavarria. La informació arriba a tots els vehicles que formin part de Waze però només alertarà els usuaris de les incidències que tinguin a veure amb la seva ruta, ha subratllat Olavarria. Waze només estarà disponible per a Android i es podrà fer servir en aquells Seat que tinguin la tecnologia Full Link, que la marca incorpora des del 2015 com a prestació opcional als Ibiza, Toledo, León, Ateca i Alhambra. De cara als propers anys, la intenció de Seat és anar afegint prestacions de connectivitat, de manera que el cotxe es transformi en un "mòbil amb rodes". Així, la intenció és que l'automòbil reconegui l'usuari i s'adapti als seus gustos (la temperatura, l'alçada dels seients o la inclinació dels retrovisors) i estigui completament connectat amb el dispositiu mòbil, de manera que pugui accedir a l'agenda, les xarxes socials o el calendari. "El cotxe serà predictiu i em podrà ajudar a triar un restaurant per menjar o avisar-me d'un aniversari", ha assegurat Olavarria.


 

Article: MónSOStenible
Font: ACN/ Fira Barcelona/ Nissan

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook