Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 28 de novembre del 2010

Cancún, la nova esperança

Diuen que l'esperança és la darrera cosa que es perd. Potser per això, o potser perquè "mentre hi ha vida hi ha esperança" o potser perquè aquest és l'únic ànim amb que es poden abordar les coses importants si volem que donin algún fruit, aquest és el missatge llençat a les portes de la Cimera del Clima de Cancún, la COP16, per la Secretària de les Nacions Unides pel Clima, Chistiana Figueres: "El cert és que si la lluita contra el canvi climàtic és el major repte al que s'ha enfrontat la humanitat a llarg termini, també és la nostra major oportunitat". En aquest sentit, Figueres es mostra convençuda que "les solucions pel canvi climàtic no només responen al repte ambiental sino que, a més, proporcionen a totes les nacions l'oportunitat d'arribar a un futur de desenvolupament sostenible, assequible i equitatiu".
També en aquesta línia esperançadora i encoratjadora s'ha expresat Felipe Calderón, president de Mèxic, en el missatge de benvinguda que ha donat al món com amfitrió de la Cimera que es celebra a Cancún (29 novembre/10 desembre del 2010) i que arriba gairebé un any després del fracàs de Copenhaguen. En aquest sentit, Calderón anima a les parts participants a "cooperar i donar a Cancún les passes fonamentals per l'inici d'una nova era de cooperació amb l'objectiu d'afrontar els desafiaments que el canvi climàtic planteja a la humanitat".

Presidenta de la COP16: "Cancún no serà el final del nostre camí cap a l'estabilització de la temperatura mitjana mundial, però ha de ser un pas significatiu cap a aquesta fita"


Patricia Espinosa, presidenta de la Cimera de Cancún i amfitriona de la pre-cimera -reunió ministerial que es va celebrar a Mèxic (4 i 5 de novembre) i que va comptar amb una àmplia representació dels grups negociació, afirma que "l'esperit de col·laboració i confiança demostrat per tots els participants durant la pre-cimera, ha de permetre trobar a Cancún un punt mig i solucions pragmàtiques, però al mateix temps, orientades a l'acció". Espinosa també ha dit que "les Parts són plenament conscients de les dificultats i dels reptes" però que "tots comprenen la urgència de l'assumpte i la importància crítica de trobar solucions".

Espinosa s'ha mostrat disposada i entregada a pressionar a la Parts perque Cancún acabi éssent l'escenari d'acords definitius que permetin avançar en la lluita contra el canvi climàtic, però s'ha mostrat realista quan ha dit que "sabem que Cancún no serà el final del nostre camí cap a l'estabilització de la temperatura mitjana mundial, però ha de ser un pas significatiu cap a aquesta fita". Per Espinosa "el paquet de decisions de Cancún hauria d'incloure mesures de mitigació, l'adaptació, la tecnologia el finançament i el foment de la capacitat i hauria d'assegurar la transparència i contribuir a reforçar la confiança entre els països". De fet, la seva tasca, i una de les seves fites com a presidenta de la COP16, s'orienta cap al reforçament de la confiança i de la transparència dels països participants i en l'assoliment d'acords basats en aquesta confiança i en el be general més que en els interessos particulars.

Greenpeace: "Si la UE unilateralment decideix devallar les seves emissions en un 30% crea el marc de confiança que permeti que la comunitat internacional avanci cap a les reduccions d'un 40%, que són imprescindibles perque la temperatura no pugi més enllà dels 2ºC"

Per la delegada de Greenpeace a Catalunya, Anna Rosa Martinez, l'acord de mínims que s'hauria d'aconseguir a Cancún "seria una extensió del Protocol de Kyoto, legal i vinculant, que fixés una reducció de les emisions del 30% pel 2015, i del 40% a partir el 2020, tenint en compte que la UE s'ha de comprometre ja des d'ara. A mesura que passi el temps, cada vegada serà més car fer-ho, però per això també demanem que es decideixi com es gestionarà la transferència de fons de 100.000 milions de dolars que els estats industrialitzats s'han compromès a destinar a la lluita contra el canvi climàtic. També ens sembla que és molt important tenir un marc legal que protegeixi els boscos i eviti la deforestació, tenint en compte dues coses: la protecció de la biodiversitat, i els drets dels pobles indígenes". Segons Martinez, l'actitud de la Unió Europea podria ser determinant i exemplificadora. "El compromís de la Unió Europea de devallar, per sí sola i sense condicionants, les seves emissions en un 30%" podria actuar com a revulsiu perquè la resta de països i -sobretot- EEUU i les economies emergents es comprometin. "Nosaltres pensem que si la UE unilateralment decideix devallar les seves emissions en un 30% crea el marc de confiança que permeti que la comunitat internacional avanci cap a les reduccions d'un 40%, que són imprescindibles perque la temperatura no pugi més enllà dels 2ºC".

Segons Greenpeace, un compromís unilateral per part de la Unió Europea suposaria un pas endavant definitiu en la reducció d'emissions i col·locaria la UE en una posició capdevantera. "Nosaltres pensem que és absolutament possible una aposta per les energies renovables i per l'eficiència i l'estalvi. I a més, Europa estaria en una posició de molta més competitivitat i de molta menys dependència energètica si desenvolupa tant les línies d'energies renovables com l'estalvi i l'eficiència. Hem d'acabar amb aquest malbaratament energètic en que vivim".

"Els compromisos que hi ha sobre la taula ens aboquen cap a un món en que la temperatura mitjana del planeta hagi pujat fins a 4ºC, i això, senzillament és un desastre"

Per Anna Rosa Martinez, qui demana i reclama una reacció positiva i realista dels governs, "la única manera de ser realistes és que els governs reaccionin, perque ara mateix els compromisos que hi ha sobre la taula ens aboquen cap a un món en que la temperatura mitjana del planeta hagi pujat fins a 4ºC, i això, senzillament és un desastre. És liquidar el futur de les nostres generacions. No sé perque hem d'anar a treballar cada dia si pensem que els nostres fills, o els seus fills, poden tenir un món en el que sigui realment molt difícil de sobreviure. Per tant, el que hauria de ser realista és posar-se un límit, que no es pugui traspassar, d'augment de la temperatura global, de 2ºC. Això ara com ara, i el 2015 haurem de veure si això seria suficient".

WWF: Les negociacions han de fixar un segon compromís del Protocol de Kyoto pel període 2013-2017

El Fons Mundial per la Natura (WWF), per la seva banda, ha emès un comunicat en el que demana als participants a la cimera que recuperin el temps perdut i disenyin un pla de rescat per al clima. Segons WWF, són reptes d'aquesta trobada la creació d'un programa de compromisos vinculants per salvar el planeta i els seus habitants de les conseqüències del canvi climàtic, i el reforç del caràcter multilateral de la cimera. Per això, l'organització ambientalista considera que les negociacions han de fixar pel període 2013-2017 un segon compromís del Protocol de Kyoto. A més, la cimera ha de servir per establir els elements clau en matèries com ara el mesurament d'emissions o la reforestació.

Malgrat les esperances de les organitzacions ecologistes perque a Cancún s'aconsegueixi una segona fase de Kyoto, les postures de països com els EEUU i la Xina sembla que podrien frenar-ho. Per això,  l'atenció està especialment centrada en allò que faran la Xina i els Estats Units, primer i segon principals emissors mundials de CO2 a l'atmosfera, per aquest ordre. En aquest sentit, els experts apunten que durant lla Cimera, que s'intensificarà el dia 6 de desembre amb l'arribada de caps de govern, la delegació dels Estats Units, pressionada per l'últim avenç electoral del Partit Republicà, podria renunciar a adoptar cap compromís econòmic o de reducció de les emissions contaminants. Per la seva banda, els països emergents, amb la Xina al capdavant, tampoc mostraran cap interès en l'aprovació de compromisos que puguin desaccelerar-ne el creixement econòmic.

La crida de l'OMS

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aprofitat l'inici de la conferència per recordar que més de 112.000 persones han mort a Europa víctimes de catàstrofes naturals provocades per causes meteorològiques en els darrers 20 anys, i ha posat com a exemple l'onada de calor registrada l'any 2003 i que va deixar 70.000 morts a tot el continent.


La COP16 i la compensació d'emissions

Es calcula que unes 15000 persones assisteixin a aquesta setzena Cimera del Clima de Cancún, entre representants de governs, ONG, OIG i periodistes. Durant dotze dies 200 països debatran la redacció d'un tractat vinculant de lluita contra el canvi climàtic que substitueixi el Protocol de Kyoto. El dia 6 s'intensificaran les negociacions amb la presència dels principals líders polítics.

Per tal de compensar les emissions generades per la pròpia cimera, des de l'organització de la COP16 s'ha previst la plantació de 10000 arbres a la ciutat de Cancún, i s'han posat vehicles híbrids a disposició de les delegacions dels països pels seus desplaçaments durant la cimera. Tanmateix, s'han anunciat mesures com l'aplicació d'un programa d'eficiència ecològica per a hotels, que eviti el consum d'uns 200.000m3 d'aigua i l'emissió d'unes 4000 tones de CO2 a l'atmosfera, o la co·locació de cèl·lules fotovoltaiques i aerogeneradors per tal que part de l'energia utilitzada procedeixi de fonts renovables.

 

Article: MónSOStenible
Font: CMNUCC

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook