Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 8 de setembre del 2014

Argentona, exemple d'èxit del Residu Zero a Europa

Zero Waste Europe ha publicat tres nous casos d'estudi que mostren que a Europa ja s'estan desenvolupant i implantant amb èxit estratègies de residu zero que poden inspirar els pobles i ciutats per transformar la nostra relació amb els recursos i avançar cap al residu zero. El poble català d'Argentona, encapçala la xarxa de municipis catalans Residu Zero. Quan el sistema de recollida selectiva porta a porta es va introduir l'any 2004, Argentona va més que duplicar els seus nivells de reciclatge i va esdevenir una referència a Catalunya en recollida selectiva i pagament per generació.
Joan Pujol, Tècnic expert en residus de l'Ajuntament d'Argentona i membre de l'Estratègia Catalana Residu Zero constata que "l'experiència d'Argentona demostra que mesures com la recollida selectiva porta a porta permeten reduir la generació de residus i d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, així com la incineració, i augmentar els nivells de reciclatge tot generant llocs de treball locals i estalviant costos respecte el sistema de recollida amb contenidors."

Els estudis de casos se centren en Argentona, Capannori (Itàlia) i Vhrnika (Eslovènia), i revisen la història dels seus èxits, analitzant els elements clau que van permetre fer aquesta notable transició. Aquests estudis de cas mostren que, en contrast amb les pràctiques obsoletes d'incinerar o d'abocar els nostres residus, la prevenció, la reutilització i el reciclatge creen llocs de treball, estalvien costos i protegeixen el medi ambient i la salut pública. D'altra banda, aquests esforços en la direcció de residu zero van associades a la producció neta, la responsabilitat del productor, i programes de minimització de residus per materials perillosos i difícils de reciclar. En conjunt, aquestes estratègies pràctiques i de baix a dalt proporcionen algunes de les millors solucions urbanes descentralitzades per reduir l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle i estalviar energia i recursos naturals.  

Article: MónSOStenible
Font: Estratègia Catalana Residu Zero

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook