L’Any Europeu del Ferrocarril es presenta a la Representació de la Comissió Europea a Barcelona

La presentació oficial de l'Any Europeu del Ferrocarril ha tingut lloc aquest dillunsí a la seu de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. L'objectiu d'aquest any és fomentar el ferrocarril com un mode de transport ecològic, segur i innovador i com a element fonamental de la transició cap a una mobilitat sostenible i intel·ligent. La decisió presa pel Consell de la Unió Europea l'any passat, té a veure amb els esforços de la UE per promoure formes de transport sostenibles i assolir la neutralitat climàtica per al 2050 a través de l'Pacte Verd Europeu. Per això, durant aquest any es preveu la realització d'actes i campanyes per tal d'atreure tant més viatges com més mercaderies cap a aquest mitjà de transport. En aquest sentit, Ferrocarrils de la Generalitat participarà amb altres companyies ferroviàries europees en un seguit d'actes, campanyes i iniciatives que promouran durant aquest any 2021 el ferrocarril com a mode de transport sostenible, innovador i segur. La companyia té en marxa diferents projectes per doblar la seva capacitat actual i fomentar un veritable canvi modal i la transferència d'usuaris al ferrocarril.

[foto]

Presentació a Barcelona de l’Any Europeu del Ferrocarril 2021
A l’acte s’han presentat els objectius de l’Any Europeu marcats per la UE i les accions previstes per part dels principals operadors ferroviaris a Catalunya: Ferrocarrils Catalans i Renfe. L’acte ha comptat amb la participació del president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, el director de Desenvolupament i Estratègia de RENFE Operadora, Manel Villalante i el director de l’Àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya, Estanislau Vidal-Folch, La presentació també havia de comptar amb la participació de l’experta de la Unitat de Seguretat i Interoperatibilitat ferroviària de la Direcció General de Transports de la Comissió Europea, Ana Feu i la directora de la Representació de la Comissió Europea a Espanya, Maria Ángeles Benítez i però problemes tècnics de connexió han concentrat la participació de l’acte als participants presencials.

En el marc de la presentació també s’ha presentat una publicació que recull els principals textos de la UE sobre l’Any Europeu del Ferrocarril 2021 traduïts al català per la Representació de la Comissió Europea i la Delegació del Govern a Catalunya. la publicació es pot descarregar aquí

[foto]

L’any 2021 és important per a la política ferroviària de la Unió, ja que representa el primer any complet en què es posin en execució en tota la Unió les normes acordades en el marc de la cambra paquet ferroviari. Aquest conjunt de mesures legislatives té com a objectiu crear un Espai Ferroviari Europeu totalment integrat, que elimini els obstacles institucionals, legals i tècnics restants i doni suport al creixement econòmic.

Transport ecològic i segur

El transport representa el 25% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. No obstant això, el ferrocarril és responsable de tan sols el 0,4% d’aquestes emissions a la Unió Europea. A l’estar en gran mesura electrificat, es tracta d’l’únic mitjà de transport que ha reduït considerablement les seves emissions des de 1990, el que justifica el seu paper fonamental en el turisme sostenible.

Amb unes xifres molt baixes d’accidents, és el mitjà de transport per terra més segur: entre 2011 i 2015. només 0,1 morts per mil milions de passatgers / km són causades per accidents ferroviaris, davant 0,23 per accidents d’autobús , 2,7 per accidents de trànsit i 38 per motocicletes (2011-2015).

El 2018, el Parlament va aprovar noves mesures per enfortir els drets dels passatgers per tren

Les xarxes ferroviàries connecten les àrees remotes i rurals, i asseguren la cohesió interna i transfronterera de les regions europees. Així i tot, només el 7% dels passatgers i el 11% de les mercaderies viatgen per ferrocarril. Les infraestructures i models de negoci obsolets, així com els alts costos de manteniment són alguns dels obstacles que cal superar per construir un espai ferroviari europeu unificat.

El 75% de les mercaderies mogudes per terra es transporten per carretera. La UE treballa perquè una part important de les mateixes hauria de traslladar a l’ferrocarril i les vies fluvials interiors per ajudar a reduir les emissions en aquest sector. Per aconseguir-ho, calen inversions substancials i la implementació de la Xarxa Transeuropea de Transport (RTE-T).

L’ús de l’ferrocarril durant la pandèmia de Covid-19

La crisi de Covid-19 ha posat de manifest que el tren facilita el subministrament de mercaderies essencials, com aliments, medicines i combustible, especialment en circumstàncies excepcionals. The COVID-19 crisi has shown that rail can ensure rapid transport of essential goods such as food, medicines and fuel in exceptional circumstances

La pandèmia ha colpejat amb especial duresa a al sector de l’transport amb una reducció considerable de el nombre de passatgers a causa de les restriccions per viatjar. Així i tot, jugarà un paper crucial en la recuperació sostenible.

El 2021 serà el primer any complet en què es posin en execució a tota la UE les normes acordades en el marc de la cambra paquet ferroviari, que tenen com a finalitat obrir el mercat dels serveis nacionals de transport de viatgers per ferrocarril i reduir els costos i la càrrega administrativa per a les empreses ferroviàries que operen a la UE.

[foto]

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s’afegeix aquest any 2021 als actes per commemorar l’Any Europeu del Ferrocarril. La Unió Europea ha acordat que aquest any sigui l’any del transport ferroviari per a contribuir en la consecució dels objectius del Pacte Verd Europeu en l’àmbit del transport

D’aquesta manera, en el marc de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP), presidida des del 2017 pel director general d’FGC, Pere Calvet, Ferrocarrils participarà conjuntament amb altres companyies ferroviàries europees en un seguit d’actes, campanyes i iniciatives que promouran el ferrocarril com un mode de transport sostenible, innovador i segur. Aquest programa d’activitats posarà de relleu els beneficis del ferrocarril per a les persones, l’economia i el clima, i se centrarà en els reptes pendents per a crear un veritable espai ferroviari europeu únic i sense fronteres.

Des del 2019 tota l’energia que consumeixen els Ferrocarrils de la Generalitat és verda, el que suposa un estalvi del 70% de les emissions de C02, i que per aquest 2021, la voluntat és que tota l’energia sigui solar, inclosa la de les telecadires i cremalleres que gestiona FGC.  Actualment l’energia solar suposa un 25% del conjunt de l’energia que consumeix FGC  aquest 2021 arribarà al 100%

A l’acte de presentació de l’Any Europeu del Ferrocarril, el president de FGC Ricart Font ha anunciat també las intenció de doblar l’oferta actual de mobilitat que ofereix FGC de cara al 2026.

Dedicar aquest any 2021 al transport ferroviari ens permet consolidar el paper del ferrocarril com a punta de llança en la lluita contra el canvi climàtic”, assegura el president d’FGC, Ricard Font. “El foment de l’ús del ferrocarril és primordial per fomentar una mobilitat més sostenible, reduir emissions i millorar la qualitat de l’aire i en això hem de treballar tots plegats, coordinats, perquè el ferrocarril esdevingui cabdal en la mobilitat de les ciutats”.

En aquest sentit, Font destaca que “a FGC tenim en marxa diverses actuacions que ens permetran multiplicar per dos la nostra oferta de transport: incrementarem la capacitat actual dels 120 milions de viatges a l’any fins als més de 250, fomentant així un veritable canvi modal i la transferència d’usuaris del vehicle privat cap al ferrocarril”. La incorporació dels nous trens i la millora de freqüències a la línia Barcelona-Vallès, la reconfiguració del servei Llobregat-Anoia, la R-aeroport, el perllongament de Pl. Espanya – Gràcia i el tren tramvia del Camp de Tarragona són “projectes clau per a una estratègia de descarbonització de la mobilitat i descongestió de les ciutats i entorns urbans, i mostren el compromís del Govern amb el foment de la mobilitat sostenible i el ferrocarril”.

Font també ha avançat que des de FFCC es plategen doblar l’oferta de transport públic en els propers 4 anys, passant dels 120 milions actuals al 240 milions amb les ampliacions I nous projectes previstos com la unió del Baix Llobregat amb el Vallès, la conexió entre Catalunya I Occitània o la millora de la conexió amb l’aeroport de Barcelona.

Des de principis d’aquest mes de març, circulen tres trens de les línies de FGC amb una campanya per donar visibilitat al nomenament de la Unió Europea i difondre la importància del mode de transport ferroviari

Des de l’1 de març trens de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) circulen vinilats per les línies Barcelona-Vallès, Llobregat-Anoia i Lleida-La Pobla amb motius de la campanya d’FGC per promoure l’Any Europeu del Ferrocarril. A banda dels combois vinilats que circularan per les línies d’FGC, la campanya també serà present a les estacions i a l’interior dels trens de Ferrocarrils.

El president d’FGC, Ricard Font, explica en un vídeo els beneficis d’aquest mode de transport i la importància d’aquesta commemoració: “El ferrocarril és un dels millors instruments per lluitar contra el canvi climàtic, per reduir la contaminació de les ciutats i un element fonamental per la competitivitat dels territoris. Nosaltres ambicionem un espai ferroviari europeu lliure, connectat i en el qual Ferrocarrils hi tingui un paper de lideratge”.  

[foto]

Renfe també ha estat present a la presentació de l’Any Europeu del Ferrocarril representat pel director de Desenvolupament i Estratègia Manel Villalante  

Villalante, que ha expressat el desig que el ferrocarril també tingui un paper important en la 4arta revolució industrial, ha fet un repàs històric de l’operadora ferroviària i ha assenyalat com objectiu d’aquest any crear una plataforma integral de mobilitat que porti la gent de porta a porta i que es pugui també pagar integradament. En aquest sentit, Villalante ha avançat que ja està treballant per teixir aliances amb empreses que operen en mobilitat (bicis, Ferrocarrils de la Generalitat, taxis, etc)

El director de Desenvolupament i Estratègia de Renfe-Operadora també va donar algunes xifres referides a la petjada de carboni que genera Renfe i que és 10 vegades inferior a la dels operadors per carretera que generen el 18,7% del total d’emissions del transport.

Manel Villalante també ha destacat que, malgrat la baixa quota del mercat del transport ferroviari de mercaderies, aquests trens eviten la circulació de 2,4 milions de camions , dels quals 60.000 són de mercaderies perilloses.


Comparteix-me:

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...