Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 22 de gener del 2019

Alerta del pla Neucat per la previsió de nevades intenses dimecres al Pirineu i Prepirineu

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu un episodi de nevades abundants al Pirineu Occidental amb més de 50cm per sobre dels 1.500 metres. Les nevades s'estendran a tot el Pirineu i al Prepirineu al llarg de dimecres.A les cotes altes del Prelitoral i de la Catalunya Central dimecres al matí pot nevar per sobre dels 600 metres afectant zones elevades Protecció Civil recomana molta prudència sobretot de matinada i dimecres matí en els desplaçaments a les zones afectades per la neu, especialment a les carreteres secundàries, i consultar l'estat les carreteres abans d'iniciar qualsevol trajecte. A banda de la neu, dimecres també hi ha fort vent de component nord sobretot al Pirineu, provocant l'efecte del torb. Protecció Civil ha emès una prealerta del pla VENTCAT
 -  -  <br />  <br />  
Protecció Civil de la Generalitat ha activat en alerta el pla Neucat per les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya de nevades intenses des de dimarts vespre i sobretot dimecres al Pirineu i Prepirineu. Amb probabilitat baixa també pot nevar en altres punts de les cotes altes de la Catalunya central i del prelitoral de Tarragona.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), no es preveu una nevada ni extensa ni abundant fora del Pirineu, però cal seguir-ne l'evolució donat que es poden produir precipitacions en forma de neu fora de les zones més habituals a cotes a l'entorn dels 600 m. Aquest dilluns ja es van produir precipitacions en forma de neu al Pirineu Occidental, i aquest dimarts tarda han tornat a aparèixer sobretot a la Val d'Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça. Al vessant nord, en tot l'episodi es podran acumular més de 50 cm de neu nova per sobre dels 1500 metres i més de 80 cm per sobre dels 2000 metres. Aquesta tarda també es podria veure nevar al Baix Camp, Priorat, Conca de Barberà i Alt Camp.

De cara a la matinada, la nevada s'ha de mantenir i intensificar-se al matí de dimecres especialment a la Val d'Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça, però també a la resta del Pirineu i Prepirineu: Pallars Jussà, Alt Urgell, Cerdanya, Ripollès, Garrotxa, Solsonès i Berguedà. Al Pirineu nevarà a totes les cotes, i es produirà el fenomen del torb. A l'Alt Empordà, a la serra d'Albera, la cota de neu estarà a l'entorn dels 400 m.

Fora de la serralada pirinenca, a la serralada prelitoral de Tarragona i a les comarques de la Segarra i l'Anoia i altres punts de la Catalunya Central, la cota de neu baixarà localment fins als 600 metres.

En tot l'episodi i per sobre dels 1500 metres es podran acumular més de 50 cm de neu nova. A més, demà es produirà el fenomen del torb per causa del fort vent

De cara a la mobilitat per aquestes zones, cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Eviteu la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible.

PREALERTA PLA VENTCAT

A banda de la neu, demà dimecres també es preveu fort vent de component nord a les comarques del Pirineu, per la qual cosa Protecció Civil ha posat en prealerta el pla VENTCAT.

Segons l'SMC, el vent ha de començar de matinada a les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre, i intensificar-se demà a partir del migdia al Pirineu Occidental i Oriental.

Fora d'aquestes zones, el vent també pot ser fort, amb ratxes de més de 90 km/h, a les comarques de la Catalunya Central, Girona i prelitoral de Barcelona a les cotes més elevades.

Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l'exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. També cal extremar la precaució en les activitats a l'aire lliure a alta muntanya pel fenomen del torb.

 

 .  

Article: MónSOStenible
Font: SMC / Protecció Civil

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook