Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 3 de novembre del 2009

Actes reivindicatius, declaracions de bones intencions i demostracions castelleres a la primera jornada de la cimera de Barcelona

Després d?un cap de setmana d?accions reivindicatives sota el lema El Clima no esta en venda, la primera jornada de la Cimera de Barcelona ha arrencat de bon matí amb la versió catalana de la campanya dels despertadors (www.tictactictac.org) organitzada aquí per DEPANA, que ?a les 8:30 del matí- han fet sonar els seus despertadors per fer notar als negociadors reunits a Barcelona que ?se'ns està passant el temps per a arribar a un acord just, ambiciós i vinculant pel clima?.
També en aquesta línia ha estat l’acció de Grrenpeace que, de bon matí, ha mobilitzat activistes que, al llarg de tot el dia, han desplegat un total de 3 pancartes a un dels edificis més simbòlics de la ciutat, la Sagrada Família, amb el missatge "Salvem el clima" en diferents idiomes.

Amb aquestes dues accions reivindicatives i la petició als politics de tots els països desenvolupats perquè es comprometin a reduir les emissions en un 40% respecte els nivells de 1990, a fi d'assegurar un acord prou ambiciós com per prevenir un canvi climàtic catastròfic ha arrencat la Cimera de Barcelona, en una primera jornada de benvinguda als 4000 representants internacionals de 180 països i amb l’absència del president del govern espanyol, Jose Luis Rodriguez Zapatero. Una absència que, per la Delegada de Greenpeace a Catalunya, Ana Rosa Martinez, "denota que la política de l’executiu espanyol és només de paraules" En substitució de José Luis Rodriguez Zapatero ha viatjat a Barcelona la vicepresidenta Fernàndez de la Vega que en el seu parlament de benvinguda ha parlat de “la necessitat d’un acord”. En termes similars s’ha expressat el president de la Generalitat, José Montilla quan ha dit que "mai com ara el present havia representat una amenaça tant gran pel futu". Tot plegat, discursos plens de paraules que sonen buides a l’anàlisi quan, com apuntava Ana Rosa Martinez, "veiem que les polítiques van en direcció contrària a la reducció d’emissions com els ajuts per a la compra de vehicles tant per part del govern català com del govern central".

No contemplem el fracàs

La intervenció del Ministre europeu de Medi Ambient ha estat optimista i esperançadora en el sentit que s’ha mostrat segur que a Barcelona s’arribarà a un acord per portar a Copenhaguen i que "no contempla el fracàs". Una de les intervencions més esperades ha estat la del representant americà, que ha expressat la importància d’arribar a un acord i ha mostrat la predisposició que té el govern americà en aquest sentit. També paraules que ara s’han de dotar de contingut i –sobretot- de xifres. En aquest sentit ha anat el missatge de DEPANA, OXFAM i tictac.org que, mitjançant un manifest llegit en català, castellà i anglès han volgut deixar clar que "cal posar diners de debò damunt la taula, per assegurar un acord just per als més pobres del món.

Respecte al finançament de la UE als països en vies de desenvolupament, Ana Rosa Martinez, de Greenpeace, ha volgut destacar que països com la Xina o l’ Índia són més conscients a l’hora de plantejar un desenvolupament sostenible i que és just que se’ls ajudi perquè puguin a continuar creixent, però sense contaminar.

Un sopar sostenible preparat amb productes locals i de temporada ha tancat aquesta primera jornada de la Cimera de Barcelona, una diada de benvinguda carregada de bones intencions que ara cal concretar, tant en el temps com en les xifres, per tal d’arribar a un acord que sigui vinculant i d’obligat compliment.
Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook