Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 12 d'abril del 2010

Neix la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC)

La XESC, la formen inicialment 860 escoles de tot Catalunya de la Xarxa d'Escoles Verdes de la Generalitat i de les xarxes locals d'Educació per a la Sostenibilitat dels ajuntaments d'Argentona, Barcelona, Lleida, Montmeló, Sant Esteve Sesrovires, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Vilanova i la Geltrú.
La XESC està formada per les xarxes locals que promouen programes d'educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya i la Xarxa d'Escoles Verdes de la Generalitat. Per tant, la XESC queda definida com una xarxa de xarxes d'escoles que desenvolupen programes d'educació per a la sostenibilitat. En total, la conformen 860 centres de tot Catalunya.

Aquesta Xarxa, i també la Xarxa d'Escoles Verdes de la Generalitat, compten amb el finançament de 400.000 d'euros de la Fundació "La Caixa" durant aquest exercici, dins del programa de Ciència, Recerca i Medi Ambient de l'entitat, a més dels 300.000 euros anuals que hi destina el Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Les institucions impulsores de la XESC són la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Medi Ambient i Habitatge, que n'exerceix la secretaria, i el Departament d'Educació, el Consorci d'Educació de Barcelona i els ajuntaments d'Argentona (Maresme), Barcelona (Barcelonès), Lleida (Segrià), Montmeló (Vallès Oriental), Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), Sabadell (Vallès Occidental), Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) i Vilanova i la Geltrú (Garraf).

Des de fa més de 10 anys, tant la Generalitat (a través del programa Escoles Verdes) com diferents ajuntaments (a través d'agendes 21 escolars o programes d'educació ambiental), impulsen programes d'educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius, tot promovent la participació i implicació de tota la comunitat educativa. Tots aquests programes tenen objectius coincidents. Per això, la Generalitat de Catalunya i aquest grup de nou ajuntaments han acordat cooperar de manera que les iniciatives ambientals adreçades a la comunitat educativa es beneficiïn de la col·laboració institucional a través de la coordinació i la suma d'esforços. En concret, les finalitats de la XESC són establir mecanismes de coordinació i intercanvi que facilitin la col·laboració entre xarxes; fomentar el debat intern per avançar en la conceptualització de l'educació per a la sostenibilitat en l'àmbit dels centres educatius; organitzar espais d'intercanvi d'experiències entre els centres; col·laborar en la formació del professorat i facilitar recursos educatius; promoure la recerca i l'avaluació sobre el procés de l'educació per a la sostenibilitat i els seus resultats; potenciar la formació de xarxes locals, allà on no n'hi hagi, i ajudar a consolidar aquelles que ja estan formades; i establir lligams amb altres xarxes d'altres comunitats autònomes, europees o internacionals. La xarxa és oberta a noves adhesions d'altres ens locals interessats a formar-hi part.

Després de l'acte de constitució formal de la XESC (Barcelona, 12-4-2010)  el conseller Baltasar ha inaugurat la jornada La Gestió Ambiental i l'Educació per a la Sostenibilitat als Municipis. Experiències en Xarxa, que ha comptat amb la presència del director de l'Àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient de l'Obra Social "La Caixa", Enric Banda. La jornada s'adreça als ens locals per avançar en la conceptualització de l'educació per a la sostenibilitat en l'àmbit local.

Tant la jornada La Gestió Ambiental i l'Educació per a la Sostenibilitat als Municipis. Experiències en Xarxa com el Simposi Un Espai de Debat i Intercanvi de la XESC estan finançats per l'Obra Social "La Caixa", que dóna suport al programa Escoles Verdes i a la XESC, i col·labora econòmicament en la coordinació d'aquestes xarxes, en l'organització d'actuacions d'intercanvi i suport als centres i en la realització de projectes concrets.
Article: MónSOStenible
Font: Departament de Medi Ambient

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook