Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 19 de juliol del 2010

El Govern català atorga el Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2010 a l'ecòleg Simon A. Levin

La Generalitat de Catalunya ha acordat guardonar amb l'edició d'enguany del Premi Ramon Margalef d'Ecologia el nord-americà Simon A. Levin, destacat biòleg matemàtic i especialista en l'ús de models matemàtics i estudis empírics per a la comprensió de patrons macroscòpics d'ecosistemes i de diversitats biològiques. El jurat del Premi, del qual formen part destacats professors i investigadors científics, ha decidit per unanimitat atorgar aquesta distinció a Simon A. Levin "per les seves contribucions fonamentals a l'ecologia teòrica, particularment en relació amb la importància de l'heterogeneïtat espacio-temporal, i pel seu treball innovador sobre la integració de diferents escales per a la comprensió dels processos ecològics. A més, el doctor Levin ha aplicat aproximacions científiques a la conservació de la biodiversitat i ha format un gran nombre de doctorands que han esdevingut investigadors de prestigi". El president Montilla lliurarà aquest guardó el pròxim 7 d'octubre en el decurs d'un acte institucional al Palau de la Generalitat.
El Premi Ramon Margalef va ser creat per la Generalitat de Catalunya l'any 2004 per honorar la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials .

Aquest guardó està dotat amb 100.000 euros i la reproducció d'una Picarola margalefii, en memòria del doctor Margalef, i té com a objectiu el reconeixement d'aquelles persones d'arreu del món que s'hagin distingit en el camp d'ecologia. En edicions anteriors, han estat premiats els científics Paul Dayton; John Lawton; Harold Mooney; Daniel Pauly i Paul R. Ehrlich.

Enguany han concorregut 22 candidatures d'arreu del món a aquest Premi. El guardó serà lliurat pel president de la Generalitat, José Montilla, el pròxim 7 d'octubre, en el decurs d'un acte institucional al Palau de la Generalitat.

Simon A. Levin
Nascut l'any 1941 a Baltimore (Maryland, Estats Units d'Amèrica), és matemàtic de formació (John Hopkins University, 1961) i treballa des de fa 40 anys en biologia matemàtica, especialitzant-se en l'ús de models matemàtics i estudis empírics per a la comprensió de patrons
macroscòpics d'ecosistemes i de diversitats biològiques.

Considerat un dels líders mundial en ecologia teòrica, ha contribuït significativament al desenvolupament de les ciències ecològiques i el seu progrés conceptual, amb l'establiment del camp de l'ecologia espacial i la biosfera com a "sistema adaptatiu complex". S'ha dedicat així mateix a promoure la conservació biològica i a la millora de la gestió dels ecosistemes.

Actualment és Catedràtic de Biologia al Departament d'Ecologia i Biologia Evolutiva de la Universitat de Princeton (New Jersey, Estats Units), i els seus àmbits d'estudi i recerca són: la dinàmica de poblacions i de comunitats, l'heterogeneïtat i els problemes espacials de l'escala, l'ecologia evolutiva, l'ecologia teòrica i matemàtica, i els processos de la biodiversitat i de l'ecosistema.

Ha rebut diverses distincions per la seva tasca, com ara el premi Okubo de la Societat de Biologia Matemàtica de la Japanese Society for Theoretical Biology, el Heineken de Ciències Mediambientals de la Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences i el premi Kyoto de Ciències Bàsiques.

Article: Redacció
Font: Govern de la Generalitat

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook