Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

H�bits

Dijous, 4 d'abril del 2013

L'aigua i el cinema

El passat 22 març vam celebrar el dia mundial de l'aigua, aquest recurs tant escàs al qual una gran part de la població del món hi té un accés molt difícil. L'ús sostenible de l'aigua, la seva escassedat o el seu estalvi, són alguns dels temes que en relació amb la utilització d'aquest recurs a tots ens preocupen. A continuació faré esment de tres produccions cinematogràfiques en les quals l'aigua ocupa una part destacada del seu argument i que ens poden ajudar a comprendre algunes de les problemàtiques relacionades amb la seva disponibilitat.
Les pel·lícules que he seleccionat són: “The river” (El riu, 1984), “Kirikou et les bêtes sauvages“ (Kirikú i les bèsties salvatges, 2005) i “Flow: for love of water” (Per amor a l’aigua, 2008).

“The river” (El riu), film realitzat per Mark Rydell (1984) i protagonitzat per Mel Gibson, Sissy Spacek, Scott Glenn, essent la música de John Williams. La cinta descriu els enfrontaments que es donen entre petits grangers i un gran terratinent que es vol quedar amb les seves terres per poder disposar de més aigua i construir una gran central hidroelèctrica. És una pel·lícula molt adequada per a tractar problemàtiques tals com l’escassetat de l’aigua a l’agricultura, els enfrontaments que es poden donar entre els grans i els petits propietaris de terres, els preus baixos de venda de les collites, la pèrdua de conreus a conseqüència del desbordament de les aigües d’un riu, la manera de comportar-se d’alguns bancs amb la gent del camp en situacions de crisi econòmica, els accidents laborals a l’àmbit rural, entre d’altres. El film també permet conèixer la duresa de la feina al camp que duu a terme una família de classes mitjana, així com els esforços que han de fer els seus membres per no perdre les terres que treballen.

“Kirikou et les bêtes sauvages“ (Kirikú i les bèsties salvatges), cinta d’animació, de Bénédicte Galup i Michel Ocelot (2005). Es tracta d’una producció cinematogràfica que ens narra les peripècies per les que ha de passar un nen d’un poblat de l’Africa quan ha de realitzar tasques de petit camperol, de terrissaire o de comerciant per ajudar la seva família i el seu poble així com els seus enfrontaments amb una bruixa que vol destruir el lloc on viu. La pel·lícula ens ensenya la importància que té l’aigua per la vida, la duresa de la vida dels camperols africans, el paper dels animals domesticats. És un film que afavoreix el coneixement d’altres cultures així com el respecte pel medi ambient, tant entre els més petits com en els més grans.

“Flow: for love of water” (Per amor a l’aigua), és un documental, sobre problemàtiques relacionades amb l’aigua, dirigit per Irena Salina (2008). La cinta descriu diverses temàtiques vinculades amb l’aigua, com és el cas dels problemes derivats de la seva privatització, la problemàtica relacionada amb la construcció de preses, la indústria vinculada amb aquest líquid vital, les guerres per la seva possessió, la situació de l’aigua a l’Àfrica a l’Índia i a la Xina, etc. Aquests tres films ens donen l’oportunitat de conèixer i debatre temàtiques relacionades amb l’aigua, un bé escàs del qual tots n’hem de tenir cura i fer un ús sostenible. A les nostres mans està aconseguir un accés més just a aquest recurs tant important per a la nostra existència.
Article: per Eduard-Josep Chifré i Petit

Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

 -  -  -
per Eduard-Josep Chifré i Petit

Imatges