Catalunya, és una país amb una biodiversitat extraordinària. Per posar un exemple a nivell de flora, s'escampen pel nostre teritori més de tres mil espècies, i per a situar-nos, podem referenciar que Anglaterra en té unes mil dues-centes. Aquest dada la podríem fer extensiva a d'altres grups d'organismes vius, i trobariem, amb mitjanes semblants, aquesta riquesa més enlla del que podria semblar: una informació de caire naturalístic, d'interès restringit. Lluny d'això, és una expressió, almenys en una bona part de les caracterísitques, dels paisatges catalans, caracteritzats per la diversitat i l'heterogeneitat, amb una naturalesa que podria explicar la diverstat territorial i sociocultural del país.
Les perforacions a l'Àrtic han destrossat un fràgil ecosistema. I si s'han suspès no han estat pels milions de veus que s'han mostrat contràries a la petroliera angloholandesa Shell, sinó pels mals resultats econòmics obtinguts de tal activitat. És important recalcar-ho, perquè la paralització del projecte no és fruit de la reflexió i del bon judici, sinó dels escassos, si no nuls, beneficis econòmics. Malgrat aquesta paralització, l'impacte causat ha afectat, afecta i afectarà la fauna marina. Aquestes són algunes de les reflexions que la comissària de la mostra, en la que també col·labora Greenpeace, fa al voltant de desÀrtic, una exposició itinerant que actualment es pot veure a Granollers.
Ja ha començat la cinquena edició de la campanya de reciclatge "Anar a la deixalleria té premi" del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental. Des d'avui i fins el 31 de maig, totes les persones que facin ús de les deixalleries poden participar al concurs. L'objectiu de la campanya és promoure l'ús d'aquestes instal·lacions, augmentar el nombre d'usuaris i els materials recollits. La deixalleria donarà una butlleta a cada visitant que porti residus per reciclar, independentment de la quantitat. S'hi pot participar tantes vegades com es vulgui, mentre no es repeteixi el mateix dia. Quin és el premi?
Aquest dijous al matí arrenca la tercera edició del congrés sobre el vehicle elèctric que se celebra anualment al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, a Terrassa. Un espai de divulgació i reflexió sobre nous models, tecnologies i experiències de mobilitat elèctrica. El congrés inclou una primera jornada sobre salut, mobilitat i societat, i una segona sobre la relació entre la tecnologia, la connectivitat i el medi ambient. El cicle acabarà divendres a la tarda amb les reflexions de Francesc Mauri, meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio, sobre els canvis en la mobilitat.
L'objectiu d'aquest nou parc, que va començar a gestar-se el 2005, és protegir les 30000 Ha que conformen el Montserrat, desenvolupant l'activitat productiva econòmica agrícola, ramadera i forestal en aquest territori integrat per 16 municipis que pertanyen a 4 comarques i on en els darrers 60 anys s'han perdut el 60% de terreny agrícola. El projecte té voluntat de donar noves oportunitats a joves emprenedors del sector agrícola i ramader a partir de la comercialització de productes sota la marca "Montserrat". Els municipis que formen el Parc, el primer de Catalunya, són Abrera, el Bruc, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Castellolí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell. I les comarques a que pertanyen l'Anoia, el Baix Llobregat, el Bages i el Vallès Occidental. En total, una àrea d'unes 30000 hectarees (26000 de bosc i 4000 agrícoles) habitada per unes 130000 persones.
El Parc del Pi Gros de Sant Vicenç dels Horts comptarà a partir d'ara amb una Aula d'Educació Ambiental, promoguda per l'Àrea Metropolitanana de Barcelona (AMB), l'Ajuntament i diverses entitats educatives del municipi. Es tracta d'un espai de suport a les activitats educatives i lúdiques relacionades amb el medi ambient, dirigides a escoles, famílies i obertes a tot el públic. Amb aquesta, ja són dues les aules d'educació ambiental establertes al Baix Llobregat, i la quarta en el conjunt de xarxes de parcs.
La companyia d'automòbils SEAT fomenta una mobilitat sostenible oferint una àmplia gama de cotxes híbrids amb tecnologies que funcionen amb Gas Natural Comprimit i motors de gasolina homologats pel sistema ecològic Euro6.
Es tracta de l'Asplenium sagittatum, coneguda vulgarment com a llengua de cérvol, una espècie fàcil de reconèixer per la singularitat de la morfologia de les seves fulles, que viu a les fissures de les pedres, en indrets ombrívols de la muntanya i també a latituds més baixes. La planta s'havia vist per primera i última vegada a l'àmbit del parc el 1929. El butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural ha publicat ara el retrobament d'aquesta falguera en perill d'extinció a l'àmbit del Parc Natural de Montsant, 85 anys després de la seva primera cita.
L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha posat en marxa a finals del 2017 un nou paquet de mesures destinat als sectors de la indústria i les obres públiques. Malgrat que el principal causant de la contaminació atmosfèrica és el transport terrestre, responsable del 70% de les emissions de petites partícules sòlides i líquides disperses a l'atmosfera (PM10) i del 80% de les de diòxid de nitrogen (NO2), la indústria i les obres contribueixen també amb un 30% de la generació de PM10 i un 20% de NO2.
La ciutat de Granollers ha estat la guanyadora d'El Contenidor d'Or del mes de novembre, el primer des de l'inici del concurs que organitza Ecovidrio. Dels 12 municipis participants, Granollers ha estat el que més ha augmentat la taxa de reciclatge de vidre, en un 65,72% respecte el mateix any de l'any passat. Per darrera seu, es posicionen Sant Boi de Llobregat (+26,11 %) i Rubí (+18,99 %).
La Societat Catalana d'Educació Ambiental organitza el 15è fòrum d'eduació ambiental EA.Cat a Catalunya. Amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, els propers 15 i 16 de desembre el fòrum tindrà lloc a la Casa de l'Aigua de Trinitat Nova. L'organització fa 17 anys que promou aquest espai de diàleg i reflexió, amb la finalitat d'extendre i fomentar l'educació per a la sostenibilitat.
Arriba a les aules l'Ecosegell.cat, un nou recurs digital educatiu per treballar la producció ecològica i l'etiquetatge amb alumnes de primària i secundària. Una iniciativa pionera a Catalunya i arreu de l'estat espanyol.