Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese
Actualitat

Cal evitar l'abandonament de residus a l'entorn natural ja que incrementa el risc d'incendis

L'estiu és època d'alt risc d'incendis, i residus com els aerosols, les burilles o els troços de vidre poden convertir-se facilment en l'origen d'un foc. Les organitzacions ecologistes SeoBirdLife o Libera juntament amb Ecoembes alerten sobre el perill que suposa l'abandonament de residus a la natura i recorden que el 90% dels incendis són provocats o causats per activitats humanes.

Actualitat

L'ecòleg Josep Peñuelas, primer català a guanyar el Premi Ramon Margalef d'Ecologia

 CREAF

El doctor Josep Peñuelas és professor d'investigació del Centre Superior d'Investigacions Científiques al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), on dirigeix el grup d'Ecologia Global. Actualment treballa en diferents camps d'ecosistemes vegetals terrestres.

Actualitat

Els municipis poden consultar la informació sobre els serveis ambientals dels seus boscos amb l'aplicació Instamaps

S'ofereixen 15 indicadors amb resultats extrets del projecte ForESmap, que ha avaluat i cartografiat serveis ecosistèmics dels boscos catalans. La cartografia permet conèixer els boscos amb més matèries primeres, els que millor regulen el cicle de l'aigua, els que tenen més riquesa d'espècies d'aus o els que ofereixen més opcions de lleure

Actualitat

Durant els darrers 6 anys s'han produït 175 incendis per burilles, que han cremat més de 9.000 hectàrees forestals

L'incendi de la Jonquera (juliol 2012) va ser provocat per una burilla 

Durant el període 2010-2016 s'han produït a Catalunya 175 incendis que tenen el seu origen en una burilla de cigarreta., i que han cremat un total de 9.114 hectàrees forestals. Només lel 2015, 42 incendis tenen aquesta causa com a origen. Això representa un 8% del total d'incendis forestals a Catalunya. Un dels focs més gran dels últims anys, el del 22 de juliol de 2012 a la Jonquera, va ser originat també per una burilla i va cremar 8.729 hectàrees forestals. També, al juliol de 2010 a Colomers. a la comarca del Baix Empordà, va cremar 124 ha i just uns dies després a Tarragona, a l'AP-7, un altre incendi en va cremar 107 ha. Llançar una burilla pot ser constitutiu d?un delicte per imprudència, previst en el Codi penal.

Actualitat

L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic i el CREAF analitzen els serveis ambientals dels boscos catalans

Tots els boscos aporten serveis ambientals a les persones: proveeixen materials, aliments o recursos energètics; regulen el cicle de l'aigua, l'erosió del sòl o el cicle del carboni; acullen tot tipus d'éssers vius i ens ofereixen espais per fer esport, divertir-se, meditar o aprendre. Durant el projecte, el CREAF ha classificat aquests serveis i n'ha escollit 10 de referència. Després, ha proposat un o més 2indicadors per quantificar cada servei. Els indicadors s'han escollit expressament per al projecte i serviran a partir d?ara per mesurar com canvia la capacitat dels boscos de proveir-nos d'aquests serveis. Així mateix, s'espera que esdevinguin una eina per a la presa de decisions, per exemple a l'hora de fer els plans d'adaptació municipal.

Actualitat

Reivindíquen l'ús públic de la platja de s'Agaró

 

Un grup de banyistes denúncia l'ús privatiu de les platges de Sant Pol en contra de la ocupació d'hamaques a primera línia de mar, i reparteix paperetes amb lema: Banyista, ocupa el teu espai!! Després d'una petita revolta del passat cap de setmana la concessionària del servei d'hamaques n'ha disminuït la quantitat i ampliat la distància respecte el mar per tal de complir la normativa.

La vinyeta per Gerard Llebot
 
Prevenció contra els incendis forestals
Aquest any s'ho han pres seriosament això de la prevenció..!
Actualitat

Pep Puig i Josep Tarragó parlen de les possibilitats de l'energia eòlica a la festa del Medi amb Vent de Gallecs

 

Sota el lema "el Medi amb Vent", l'Ateneu de Gallecs ha organitzat aquest diumenge 1 de juny la 2a Fira del Medi Ambient de Gallecs, una jornada que ha començat al matí amb una visita als molins de Gallecs, ha continuat amb tallers d'estels i de molinets de vent i s'ha tancat amb una taula sobre l'energia eòlica en la que hi han participat el doctor en Enginyeria i fundador d'Ecotecnia i Ecoserveis Pep Puig i l'expert en molins de vent i propietari de l'empresa Molins Tarragó, amb seu a Montblanc, Josep Tarragó. Tarragó està col·laborant amb l'Ateneu de Gallecs en la reconstrucció d'un molí a la masia de Can Cruz.

Actualitat

Els Parcs de Catalunya ofereixen un ampli ventall d'activitats en motiu del Dia Europeu dels Parcs

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural organitza una sèrie d'activitats per commemorar el Dia Europeu dels Parcs que se celebra el 24 de maig. Aquesta data coincideix amb la creació del primer parc natural europeu l'any 1909, a Suècia. Així, des de 1999, els membres de la Federació de Parcs Nacionals i Naturals d'Europa organitzen activitats al voltant d'aquest dia, o en dies propers, a les àrees protegides amb l'objectiu de fomentar-ne el coneixement.

La vinyeta per Carme Lorente
 
Sostenibilitat
Actualitat

Territori i Sostenibilitat col·laborarà amb la Viquipèdia per millorar els continguts en català en matèria de medi ambient

 

El Departament impulsa el projecte de responsabilitat social corporativa Viquipèdia Ambiental, que permetrà la implicació del seu personal en accions de voluntariat corporatiu l'objectiu de la iniciativa és aportar qualitat i rigor als continguts mediambientals en català que ofereix l'enciclopèdia digital aprofitant l'expertesa del seu personal tècnic

Actualitat

Reptes i oportunitats de la conservació dels recursos naturals

 

El Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya acull a Solsona una seixantena de gestors i tècnics de la zona del Mediterrani, per tal de donar el tret de sortida al projecte MEDLAND 2020, que pretén promoure la cooperació internacional de cara a un sistema de gestió integrada del paisatge per protegir els recursos naturals a la Mediterrània, a través de l'intercanvi, la integració i la transferència dels productes realitzats cap a les polítiques públiques locals, regionals i nacionals, i també a nivell mediterrani i europeu.

Entitats
Associació Mediambiental La sínia
 - Copyright de - L'Associació Mediambientla la Sínia, és una entitat sense ànim de lucre que treballa per la divulgació i el foment de l'agricultura ecològica i hàbits saludables i en la recuperació i conservació del curs baix del riu Gaià.
Associació Hàbitats - Projecte Rius
 - Copyright de - L'Associació Hàbitats: grup per la conservació de l'entorn natural - té com a objectiu d'engegar i vehicular diferents iniciatives i projectes:
Centre de la Propietat Forestal
 - Copyright de - El Centre de la Propietat Forestal (CPF) és una entitat de dret públic amb competències en l'ordenació, el foment i la gestió dels terrenys forestals de titularitat privada.
sostenible.cat
 - Copyright de - Sostenible.cat és la revista portaveu de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, impulsada per la Diputació de Barcelona.
Grup de Defensa del Ter (GDT)
 - Copyright de - El Grup de Defensa del Ter (GDT)te l'objectiu de recuperar la vida i l'entorn de la Conca del Ter.
Agroterritori
 - Copyright de - AGROTERRITORI és una fundació que treballa sobre la dimensió espacial de les activitats agràries. Té com a finalitat principal promoure el coneixement d'iniciatives encaminades a la preservació, desenvolupament i gestió dels espais agraris en general, i d'una manera especial els periurbans.
Territori - Observatori de projectes i debats territorials de Catalunya
 - Copyright de - Territori - Observatori de projectes i debats territorials de Catalunya és un instrument de divulgació i recerca científica que recull tot el bagatge de l'Anuari Territorial de Catalunya que es publica en paper des de 2003 per iniciativa de la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT), filial de l'Institut d'Estudis Catalans.
Els arbres, entre el cel i la terra
 - Copyright de - En aquest bloc del geògraf Josep Gordi, trobaràs informació i reflexió sobre notícies que afecten els arbres i els boscos així com comentaris sobre boscos de Catalunya i el món que tenen un interès cultural.
Ecologistes de Catalunya
 - Copyright de - La Federació d'Ecologistes de Catalunya, és el fruit d'un procés de coordinació entre entitats ecologistes ccíviques catalanes i plataformes en defensa del territori que es va iniciar el 1996 i que vol servir per reforçar les dinàmiques i lluites ecologistes pròpies de cada associació que en forma part donant-los una projecció a tot l'àmbit territorial del Principat a través de l'intercanvi d'idees i experiències.
Greenpeace
 - Copyright de - El nostre objectiu es protegir i defensar el medi ambient i la pau, intervenint en diferents punts del planeta on es cometen atemptats en contra de la natura.
Ecologistes.net
 - Copyright de - El portal ecologistes.net va néixer fruit de la inquietud dels moviments ecologistes d'apropar-se a la societat a través d'una eina tan innovadora com Internet.
Fundació Abertis
 - Copyright de - La Fundació Abertis és una organització sense ànim de lucre dedicada a promoure la recerca sobre la repercussió de les grans infraestructures en el territori.
Depana
 - Copyright de - Som una associació catalana que actuem per a la defensa, l'estudi i la conservació del patrimoni natural, alhora que promovem la concepció globalitzadora dels problemes que afecten les espècies i els ecosistemes.
Oficina Catalana del Canvi Climàtic
 - Copyright de - L'Oficina és l'encarregada de vetllar per la implantació de les mesures contra el canvi climàtic i el compliment del Protocol de Kyoto.
Eco-union
 - Copyright de - eco-union és una associació que ofereix serveis d'ecologia aplicada i desenvolupa projectes en cadascuna de les seves àrees d'actuació.
Llobregat SOStenible
 - Copyright de - Els col·lectius ecologistes, culturals i socials riberencs del Llobregat, sempre hem reivindicat que cal aturar la degradació que està patint el nostre riu i per aquest motiu hem format Llobregat SOStenible, volem treballar plegats pel reconeixement i la difusió de la importància social i ecològica del riu Llobregat i per demanar el compliment de la Directiva Marc de l'Aigua l'any 2015 sense dilacions ni retallades.
Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC)
 - Copyright de - L'ADENC és una entitat ecologista que té com a fi general la defensa i l'estudi del patrimoni natural.
Col·lectiu Ecologista Bosc Verd
 - Copyright de - El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd (CEBV) és un grup ecologista de l'Alt Penedès totalment independent, sense vinculacions de caire polític ni econòmic.
Ecodiari
 - Copyright de - Publicació ecologista independent d'actualitat, crítica i anàlisi per a la nova era solar