Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese
Actualitat

Cellers Torres reclama facilitats per al autoconsum d'energies netes a les empreses

 

El celler del Penedès ha invertit 465.000 euros en una instal·lació fotovoltaica que porta un any sense poder funcionar i a la espera de permisos. Per la seva banda, la Unió Espanyola Fotovoltaica insta a l'Administració a eliminar les través administratives que s'interposen per exercir l'autoconsum.

Actualitat

Qui més residus genera que pagui més

Des de l'Agència de Residus de Catalunya, la tendència és implantar un model de pagament de deixalles en funció de la generació d'aquestes i dels índex de separació i reciclatge que faci cada llar, tal i com es fa des de fa anys i amb èxit a d'altres països europeus com Alemanya. Segons ha explicat el director de l'ARC, en els propers anys s'aniran implantant cada vegada més mesures per controlar la generació de residus que fa cada llar i establir la taxa de pagament de deixalles en funció de la generació, la separació i el reciclatge de residus. Aquestes mesures comencen amb control el Porta a Porta i acaben amb el contenidor intel·ligent que mesura els residus i els tipus d'aquest que s'hi aboquen per tal de donar els elements necessaris a l'administració per generar un impost equitatiu, és a dir, que qui més residus generi i menys separi i recicli, més pagui d'impost de deixalles. D'aquesta nova orientació en el control de les deixalles n'ha parlat el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Ma Tost, a l'acte de presentació de les dades de la generació de residus del 2016 a Catalunya, unes xifres que posen de manifest que la generació dels residus municipals augmenta a un ritme inferior al del creixement econòmic.

Actualitat

Llei del canvi climàtic de Catalunya

 

El Parlament ha aprovat aquest dijous 26 de juliol la primera llei del canvi climàtic de Catalunya, que té com a finalitats reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic, i afavorir la transició cap a una economia neutra en emissions de CO2, competitiva, innovadora i eficient en l'ús de recursos. Catalunya és pionera en aquest tipus de legislació entre els països del sud d'Europa.

Actualitat

Els municipis poden consultar la informació sobre els serveis ambientals dels seus boscos amb l'aplicació Instamaps

S'ofereixen 15 indicadors amb resultats extrets del projecte ForESmap, que ha avaluat i cartografiat serveis ecosistèmics dels boscos catalans. La cartografia permet conèixer els boscos amb més matèries primeres, els que millor regulen el cicle de l'aigua, els que tenen més riquesa d'espècies d'aus o els que ofereixen més opcions de lleure

La vinyeta per Carme Lorente
 
Sostenibilitat

Hàbits per Eduard-Josep Chifré i Petit

L'aigua i el cinema

 

El passat 22 març vam celebrar el dia mundial de l'aigua, aquest recurs tant escàs al qual una gran part de la població del món hi té un accés molt difícil. L'ús sostenible de l'aigua, la seva escassedat o el seu estalvi, són alguns dels temes que en relació amb la utilització d'aquest recurs a tots ens preocupen. A continuació faré esment de tres produccions cinematogràfiques en les quals l'aigua ocupa una part destacada del seu argument i que ens poden ajudar a comprendre algunes de les problemàtiques relacionades amb la seva disponibilitat.

Actualitat

Les universitats preparen el 12e Congrés de Psicologia Ambiental per a l'octubre del 2013 a Barcelona

Barcelona acollirà l'octubre de 2013 el XIIè Congrés de Psicologia Ambiental i les 6es Jornades Científiques de l'ArpEnv, que tenen l'objectiu de revisar conceptes psicoambientals i els seus temes de recerca i d'intervenció, a partir d'espais actuals caracteritzats pels límits difusos que hi ha en les dicotomies entre públic i privat, rural i urbà o físic i virtual. Es pretenen abordar aquests espais híbrids i la transformació de les pràctiques i els significats socials que comporten, dins de l'estudi de la relació entre individus/col·lectius i el medi. D'aquesta manera, la conferència de 2013 vol esdevenir un fòrum obert a l'intercanvi d'idees, experiències i suggeriments sobre els problemes urbans i ambientals de la nostra societat, davant del repte d'un futur viable, entre la tensió de l'empobriment causat per la crisi global, ambiental, econòmica i social i el desafiament de la smart society.

Actualitat

Les entitats ambientals reclamen un pacte nacional de polítiques ambientals al futur govern de Catalunya

Les entitats del Tercer Sector Ambiental han reclamat al futur Govern de la Generalitat de Catalunya la "la necessitat d'un gran pacte nacional de polítiques ambientals amb la participació de les forces polítiques representades al Parlament i les entitats ambientals". Aquesta és una de les conclusions del 1r Congrés del Tercer Sector Ambiental que ha tingut lloc a l'edifici de La Pedrera aquest dijous i divendres i que ha aplegat més de 150 participants de 60 entitats de tot Catalunya. Un dels objectius d'aquest primer congrés bianual ha estat convidar a les entitats a omplir de continguts part part de la trobada, i en aquest sentit, s'hi han presentat 32 comunicacions, entre elles la d'aquest Portal, monSOStenible, que han proposat casos concrets, pràctiques i metodologia que s'està treballant a casa nostra en el sector ambiental.

Actualitat

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible renova part dels seus consellers

 

El Govern ha aprovat la renovació parcial del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, el CADS, òrgan no vinculant d'assessorament del Govern de la Generalitat en l'àmbit de la sostenibilitat. Els nous membres del CADS, nomenats a proposta del president del Consell, són la Josefina Castellví, que ocuparà el càrrec de vicepresidenta, Sergi Ferrer-Salat, Cristina Gallach, Mariano Marzo, Isabel Pont i Björn Stigson. Substitueixen Purificació Canals, Marcel Coderch, Manel Gausa, Joandomènec Ros i Carme Valls, que han complert dos mandats consecutius, període màxim de permanència en el càrrec. Josep Enric Llebot, catedràtic de Física de la Matèria Condensada de la UAB, va renunciar al càrrec de conseller del CADS en ser nomenat secretari general de Medi Ambient i Sostenibilitat.

Actualitat

Rio+20 arrenca amb moltes espectatives i poques possibilitats de canvis reals

La Cimera de la Terra Rio+20, que es celebra a Rio de Janeiro entre el 20 i el 22 de juny, suposa un nou intent de les Nacions Unides per avançar en un compromís mundial que possibiliti crear les bases per un futur sostenible, pròsper i pacífic. La Cimera, que tindrà lloc vint anys després de la primera cimera històrica de la Terra -la de Rio de l'any 1992-, girarà al voltant de dos eixos principals: la creació d'un marc institucional per al desenvolupament sostenible i la potenciació d'una economia verda que permeti un desenvolupament sostenible i possibiliti l'eliminació de la pobresa. En aquest sentit, Rio+20 suposa una nova oportunitat per allunyar-nos d'actituds habituals i d'actuar per acabar amb la pobresa, frenar la destrucció del medi ambient i construir un pont cap al futur. En realitat, i davant les poques possibilitats de canvis reals, ja hi ha un document de mínims pactat on es fa palesa la renúncia a la creació d'un govern ambiental mundial, l'anomenada Agència Ambiental de les Nacions Unides.

Actualitat

Catalunya lidera una prova pilot per analitzar les emissions de CO2 mundials des d'una perspectiva regional

El projecte pretén reportar les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) i les polítiques d'adaptació i mitigació al canvi climàtic engegades en diverses regions. Inicialment, hi participaran la cinquantena de governs subnacionals integrants de The Climate Group i de la xarxa Regions of Climate Action (R20). Tots ells disposen fins el mes de desembre d'enguany per completar l'avaluació de la seva àrea.

Actualitat

Èxit de la segona trobada del projecte europeu Ecovoc en què participa l'Escola de Capacitació Agrària de Manresa

El projecte té l'objectiu de compartir metodologies pedagògiques i ajudar la universitat hongaresa Szent Istvan i el seu Centre d'Innovació en Recerca i Educació (GAK), que lideren el projecte, a iniciar una formació professional en horta i fructicultura ecològica al país magiar.