El govern espanyol vol prohibir la matriculació i venda de cotxes dièsel i gasolina a partir de 2040 i la seva circulació el 2050 amb l'objectiu que a la metitat del segle XXI ja no circulin vehicles que emetin CO2. La prohibició també afectaria els vehicles híbrids que no tinguin emissions zero. Aquestes són algunes de les principals mesures que inclou la nova Llei del canvi climàtic i transició energètica, que el Ministeri per a la Transició Ecològica ja ha lliurat a la resta de grups polítics. L'esborrany preveu també la prohibició del 'fracking', la reducció dels gasos d'efecte hivernacle en almenys un 20% per a l'any 2030 i l'impuls de les energies renovables. En concret, preveu que el sistema elèctric es basi exclusivament en fonts de generació d'origen renovable.
Les perforacions a l'Àrtic han destrossat un fràgil ecosistema. I si s'han suspès no han estat pels milions de veus que s'han mostrat contràries a la petroliera angloholandesa Shell, sinó pels mals resultats econòmics obtinguts de tal activitat. És important recalcar-ho, perquè la paralització del projecte no és fruit de la reflexió i del bon judici, sinó dels escassos, si no nuls, beneficis econòmics. Malgrat aquesta paralització, l'impacte causat ha afectat, afecta i afectarà la fauna marina. Aquestes són algunes de les reflexions que la comissària de la mostra, en la que també col·labora Greenpeace, fa al voltant de desÀrtic, una exposició itinerant que actualment es pot veure a Granollers.
L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha posat en marxa a finals del 2017 un nou paquet de mesures destinat als sectors de la indústria i les obres públiques. Malgrat que el principal causant de la contaminació atmosfèrica és el transport terrestre, responsable del 70% de les emissions de petites partícules sòlides i líquides disperses a l'atmosfera (PM10) i del 80% de les de diòxid de nitrogen (NO2), la indústria i les obres contribueixen també amb un 30% de la generació de PM10 i un 20% de NO2.
La Comissió Europea d'Indústria i Energia ha aprovat un nou informe sobre energies renovables, que reforça el dret ciutadà a l'autoconsum energètic i les perspectives de futur per a l'energia renovable, que la UE espera incrementar del 27 al 35% al 2030. Si bé és cert que els organismes europeus donen suport a les energies renovables impulsades per la societat, la UE no obliga directament als Estats a marcar-se objectius nacionals vinculants per fomentar les renovables. A més, els deixa un marge del 10% en el compliment dels objectius establerts.
El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs que va posar el Govern de Madrid en contra de la Llei del Canvi Climàtic de Catalunya, i ha decidit suspendre la seva aplicació de forma cautelar. A efectes pràctics, el TC té 5 mesos per confirmar o desestimar la suspensió.
Entre els anys 2015 i 2017, les empreses han posat en marxa més de 1.480 mesures de prevenció amb l'objectiu de reduir l'impacte mediambiental dels envasos, de les quals el 55% han estat encaminades a la reducció del pes dels envasos o el redisseny. En el marc de la Setmana Europa de la Prevenció de Residus, Ecoembes valora la tasca de les diferents empreses que participen en la campanya Empresarial de Prevenció per a la reducció d'envasos, que han promogut l'Ecodisseny per tal de reduir la producció insostenible d'envasos i residus.
La comunitat científica alerta sobre el retorn de malalties extingides a causa del canvi climàtic. A Catalunya, malalties que ja no eren presents amenacen amb tornar, així com un augment de la mortalitat a causa de l'escalfament global.
Una cinquantena d'entitats s'han manifestat per exigir l'aturada de la construcció de la nova terminal de creuers que està prevista pel Port de Barcelona. A més, reclamen també que la Generalitat de Catalunya recuperi les competències de gestió del Port, que ara es troba en mans d'una Autoritat Portuària que depèn directament del Ministeri de Foment i que consideren ''visiblement aliena als interessos del territori i la població''. A les entitats que rebutgen la implementació de la nova terminal de creuers, també s'hi suma l'oposició del propi Ajuntament de Barcelona.
El Festival FICMA tanca la seva 24ena edició amb l'entrega de Premis Sols d'Or aquest dijous al Cosmocaixa. El FICMA es consolida un any més com el major festival de cinema medi ambiental del món i reforça la seva funció comunicadora i sensibilitzadora de la mà de tres generacions d'activistes ambientals.
Coincidint amb el primer aniversari de les eleccions que van escollir Trump com a president dels Estats Units, i amb la celebració de la Cimera del Clima (COOP 23) que està tenint lloc aquesta setmana a Bonn, Naomi Klein presenta a Barcelona el seu llibre "No n'hi ha prou amb dir No". Klein, periodista, escriptora, directora de cinema i activista canadenca, critica durament la política de xoc implementada per Donald Trump i determina la manera de construir una alternativa creïble.
Amb el documental en 3D Wonders of the Sea el Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient, el FICMA, dóna el tret de sortida a la seva 24 edició. Del 2 al 10 de novembre, Barcelona projecta documentals, curtmetratges i llargmetratges per informar, sensibilitzar i crear un espai de debat i reflexió entorn a la situació d'emergència climàtica en què es troba el planeta.
Les xifres d'usuaris que han accedit a la vall de Santa Fe de Montseny en transport públic es consideren satisfactòries; i els resultats de la prova es valoren, d'entrada, com a "molt positius" pels responsables del Parc Natural i Reserva de la Biosfera, malgrat remarquen que "caldrà fer alguns ajustaments, especialment en els horaris".