Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese
Actualitat

Cartes des del Bosc, una campanya de WWF en la que els boscos cremats pels incendis demanen ajuda

 

Cada any els boscos són víctimes de les flames, que també posen en risc les espècies que habiten aquests boscos i les persones que hi viuen a prop i/o s'hi acosten per mirar d'aturar-lo o salvar les seves pertinences. També els bombers posen en risc les seves vides per controlar i extingir els incendis que es declaren. Aquest any, l'organització naturalista i ecologista WWF ha volgut donar veu als boscos cremats creant una tinta especial elaborada amb cendres de l'incendi de Doñana. La campanya de WWF, que porta per nom "Cartes des del Bosc", pretén que siguin els propis boscos els que demanen ajuda, enviant un missatge d'auxili al Govern espanyol perquè prengui mesures de protecció per evitar els greus incendis forestals que es produeixen cada estiu.

La vinyeta per Carme Lorente
 
Sostenibilitat
Actualitat

Les universitats preparen el 12e Congrés de Psicologia Ambiental per a l'octubre del 2013 a Barcelona

Barcelona acollirà l'octubre de 2013 el XIIè Congrés de Psicologia Ambiental i les 6es Jornades Científiques de l'ArpEnv, que tenen l'objectiu de revisar conceptes psicoambientals i els seus temes de recerca i d'intervenció, a partir d'espais actuals caracteritzats pels límits difusos que hi ha en les dicotomies entre públic i privat, rural i urbà o físic i virtual. Es pretenen abordar aquests espais híbrids i la transformació de les pràctiques i els significats socials que comporten, dins de l'estudi de la relació entre individus/col·lectius i el medi. D'aquesta manera, la conferència de 2013 vol esdevenir un fòrum obert a l'intercanvi d'idees, experiències i suggeriments sobre els problemes urbans i ambientals de la nostra societat, davant del repte d'un futur viable, entre la tensió de l'empobriment causat per la crisi global, ambiental, econòmica i social i el desafiament de la smart society.

Actualitat

Les dimensions socials del canvi climàtic

Els efectes del canvi climàtic sobre l'aigua es preveu que s'intensifiquin en el Mediterrani i les seves regions veïnes en els pròxims anys, la qual cosa podria amenaçar encara més la seguretat de les poblacions, principalment les més vulnerables a les sequeres o inundacions. En aquest sentit, alguns polítics han alertat sobre els perills de les "guerres de l'aigua" i el canvi climàtic com a amenaces a la seguretat nacional. Malgrat tot, Els investigadors indiquen que el canvi climàtic juga per ara un paper secundari en l'origen i l'agreujament d'aquests conflictes i fa una crida a evitar discursos polítics que els vinculin directament sens considerar el paper d'altres factors polítics i socioeconòmics.

Actualitat

Rio+20, un altre fracàs

Greenpeace lamenta profundament els resultats de la Cimera de Rio+20, una reunió que, segons l'organització ecologista, passarà a la història "per la manca d'ambició dels Gverns participants i per les seves bones paraules buides de continguts". Un dels objectius inicials de la cimera era la creació d?una agència mundial de les Nacions Unides per al medi ambient una proposta que es va descartar en favor de la potenciació del programa de la ONU pel Medi Ambient. Un altre dels objectius frenats pels governs presents a Rio ha estat l'eliminació de les subvencions als combustibles fòssils a favor d'una major i clara potenciació de les energies renovables.

Actualitat

Rio+20 arrenca amb moltes espectatives i poques possibilitats de canvis reals

La Cimera de la Terra Rio+20, que es celebra a Rio de Janeiro entre el 20 i el 22 de juny, suposa un nou intent de les Nacions Unides per avançar en un compromís mundial que possibiliti crear les bases per un futur sostenible, pròsper i pacífic. La Cimera, que tindrà lloc vint anys després de la primera cimera històrica de la Terra -la de Rio de l'any 1992-, girarà al voltant de dos eixos principals: la creació d'un marc institucional per al desenvolupament sostenible i la potenciació d'una economia verda que permeti un desenvolupament sostenible i possibiliti l'eliminació de la pobresa. En aquest sentit, Rio+20 suposa una nova oportunitat per allunyar-nos d'actituds habituals i d'actuar per acabar amb la pobresa, frenar la destrucció del medi ambient i construir un pont cap al futur. En realitat, i davant les poques possibilitats de canvis reals, ja hi ha un document de mínims pactat on es fa palesa la renúncia a la creació d'un govern ambiental mundial, l'anomenada Agència Ambiental de les Nacions Unides.

Actualitat

El col·lectiu Escola sense Wifi demana que els centres educatius siguin declarats zones blanques de contaminació electromagnètica

El col·lectiu Escola sense Wifi exigeix al Govern central mesures concretes per disminuir significativament els nivells de contaminació electromagnètica als quals està exposada tota la població de forma indiscriminada, afectant de manera especial a infants i adolescents. En aquest sentit, i emparant-se en la decisió de l' Agència Internacional per a la Investigació del Càncer que classifica les radiacions de wifi i mòbils com a "agent cancerÍgen per a humans", el col·lectiu Escola sense Wifi demana al govern que estableixi per llei que les connexions a Internet a les escoles es facin per cable i es desterri el wifi dels centres escolars.

Actualitat

Es constitueix un Grup de Treball sobre menjadors escolars de proximitat i ecològics al Vallès Oriental

El procés de dinamització dels menjadors escolars de proximitat i ecològics realitzat a la comarca del Vallès Oriental durant aquest 2011 ha portat a la creació d'un grup de treball multidisciplinari amb l'objectiu d'estimular la implantació dels menjadors escolars i la restauració col·lectiva amb productes de proximitat i ecològics. Aquest grup de treball és el resultat d'un procés de dinamització a 7 escoles de la comarca, portat a terme pel Consell Comarcal, dins del projecte Rururbal i amb el suport del Departament d'Ensenyament i de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, per tal de sensibilitzar les comunitats educatives sobre l'alimentació ecològica i de facilitar la introducció del producte de proximitat als menjadors escolars.

Opinió de CADS

Conèixer, per estimar i respectar

 

L'educació és una peça clau a l'hora de promoure el desenvolupament sostenible i augmentar la capacitat de les poblacions per abordar les qüestions ambientals i de desenvolupament. L'educació acadèmica, així com la no-acadèmica, són indispensables per modificar les actituds de les persones, de manera que tinguin la capacitat d'avaluar i abordar els reptes que planteja la sostenibilitat.

Hàbits Rosa Maria Espinosa

Els antioxidants: La lluita contra els radicals lliures

 

Els radicals lliures són àtoms altament inestables a causa de la pèrdua d'un electró, i amb capacitat d'iniciar reaccions químiques en cadena en què cada molècula reacciona amb la següent per intentar estabilitzar-se.

Hàbits Rosa Maria Espinosa

Hidratació: Begudes refrescants, sucs o begudes saboritzades?

 

Donat que es tracta d'un element imprescindible per la vida, l'aigua està considerada un nutrient. Un nutrient que suposa el 80% del nostre pes corporal quan naixem, i que va disminuint fins a poder arribar al voltant del 60% quan entrem a la vellesa.

Opinió de CADS

Som biodiversitat

 

La majoria de l'oxigen que respirem prové del plàncton dels oceans i dels boscos d'arreu del planeta; les fruites i les verdures de què ens alimentem han estat pol·linitzades per insectes, ratpenats i ocells; l'aigua que bevem forma part d'un cicle global en què intervenen els núvols, les precipitacions, les glaceres, els rius i els oceans, i el 42 % dels medicaments per combatre el càncer procedeixen dels recursos naturals. Compartim la vida amb més de tretze milions d'espècies diferents, que conformen un sistema natural d'un valor incalculable del qual, encara que no en siguem conscients, en depèn la vida i el nostre benestar.