Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese
Actualitat

L'ecòleg Josep Peñuelas, primer català a guanyar el Premi Ramon Margalef d'Ecologia

 CREAF

El doctor Josep Peñuelas és professor d'investigació del Centre Superior d'Investigacions Científiques al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), on dirigeix el grup d'Ecologia Global. Actualment treballa en diferents camps d'ecosistemes vegetals terrestres.

Actualitat

Permís europeu al controvertit herbicida glifosat, classificat per la OMS com a probablement cancerígen

 

La Comisió Europea ha concedit un nou permís de 18 meses al controvertit herbicida glifosat, el tiempo que es considera necesari perquè que l' Agència Europea de Sustancies i Barreges Químiques emeti les seves conclusions sobre l'evaluació dels efectes negatius del glifosat a la salut humana i el medi ambient. Val a dir que el glifosat va ser declarat el 2015 com a possiblement cancerígen per l'Agència Internacional per a la investigació sobre el Càncer (IARC) que depèn de l'Organització Mundial de la Salut. Per això Greenpeace demana a la Comisió Europea i als paIsos membres de la UE que preparin un pla de sortida pel el glifosat i insta als Estats membres a posar en marxa restriccions que evitin l'exposició de la ciutadania a aquest perillos herbicida, un dels més utilitzats del món.

La vinyeta per Carme Lorente
 
Sostenibilitat

Hàbits per Eduard-Josep Chifré i Petit

L'aigua i el cinema

 

El passat 22 març vam celebrar el dia mundial de l'aigua, aquest recurs tant escàs al qual una gran part de la població del món hi té un accés molt difícil. L'ús sostenible de l'aigua, la seva escassedat o el seu estalvi, són alguns dels temes que en relació amb la utilització d'aquest recurs a tots ens preocupen. A continuació faré esment de tres produccions cinematogràfiques en les quals l'aigua ocupa una part destacada del seu argument i que ens poden ajudar a comprendre algunes de les problemàtiques relacionades amb la seva disponibilitat.

Actualitat

Les entitats ambientals reclamen un pacte nacional de polítiques ambientals al futur govern de Catalunya

Les entitats del Tercer Sector Ambiental han reclamat al futur Govern de la Generalitat de Catalunya la "la necessitat d'un gran pacte nacional de polítiques ambientals amb la participació de les forces polítiques representades al Parlament i les entitats ambientals". Aquesta és una de les conclusions del 1r Congrés del Tercer Sector Ambiental que ha tingut lloc a l'edifici de La Pedrera aquest dijous i divendres i que ha aplegat més de 150 participants de 60 entitats de tot Catalunya. Un dels objectius d'aquest primer congrés bianual ha estat convidar a les entitats a omplir de continguts part part de la trobada, i en aquest sentit, s'hi han presentat 32 comunicacions, entre elles la d'aquest Portal, monSOStenible, que han proposat casos concrets, pràctiques i metodologia que s'està treballant a casa nostra en el sector ambiental.

Actualitat

Obtenen el genoma del meló

A més del genoma complet del meló, els investigadors han pogut seqüenciar, a partir d'ell, els genomes particulars de set varietats diferents. El projecte Melonomics, promogut per la fundació Genoma Espanya, ha comptat amb la participació de 9 centres de recerca i el suport de 5 empreses i 5 comunitats autònomes. L'estudi apareix publicat a la revista "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Actualitat
Actualitat

Èxit de la segona trobada del projecte europeu Ecovoc en què participa l'Escola de Capacitació Agrària de Manresa

El projecte té l'objectiu de compartir metodologies pedagògiques i ajudar la universitat hongaresa Szent Istvan i el seu Centre d'Innovació en Recerca i Educació (GAK), que lideren el projecte, a iniciar una formació professional en horta i fructicultura ecològica al país magiar.

Actualitat
Actualitat

Barcelona acull la primera Conferència Euromediterrània sobre recerca i innovació orientada a superar els reptes ambientals del moment

Uns 300 científics i responsables polítics d'alt nivell de la Unió Europea i la Mediterrània es trobaran dilluns a Barcelona amb ocasió de la primera Conferència Euromediterrània sobre recerca i innovació. La conferència, que durarà dos dies, serà un primer pas cap a l'objectiu de crear un espai comú del coneixement i la innovació, tal com s'estableix en la resposta de la UE a una política de veïnatge canviant presentada el maig del 2011. En aquest sentit, la comissària europea de Recerca, Innovació i Ciència, ha declarat que "la ciència ens pot ajudar a trobar respostes als reptes comuns que hem de superar tots els països de la Mediterrània, com ara el canvi climàtic, la seguretat alimentària i la contaminació del mar".

Actualitat

Agricultura convoca els ajuts associats al Contracte Global d'Explotació

En el context actual de crisi econòmica és especialment rellevant la convocatòria de mesures que comporten la creació llocs de treball i la dinamització econòmica en el sector agrari. Per la qual cosa, un any més, el DAAM aposta per continuar donant suport a les explotacions agràries catalanes amb aquest ajuts, destinats a fomentar la modernització, el rejoveniment i la professionalització del sector, així com fomentar els mètodes de producció agrícola sostenibles i de protecció del medi ambient.

Hàbits Rosa Maria Espinosa

Aliments sostenibles

 

Menjar és molt més que alimentar-se i nodrir-se. Es tracta de la tria d'aliments que composaran els plats de cada un dels seus àpats, en funció d'unes normes establertes per cada cultura. Aquestes normes venen estipulades per la possibilitat geogràfica i estacional de la zona, així com per les seves creences i possibilitats econòmiques. Així doncs, existeixen diverses raons per escollir un aliment o un altre. Uns prefereixen aliments que coneixen de tota la vida, aquells que preparaven les seves mares. Altres es deixen seduir per la publicitat o per la comoditat. Els gastrònoms en canvi, escullen aliments exclusius i sofisticats, mentre que molts vegetarians tenen en compte sobre tot factors ètics. Però pocs es paren a pensar en l'impacte ambiental de la producció i el consum de cada aliment.