Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

L'experiment de l'aigua, una plataforma per autoavaluar-se i conscienciar

 

En motiu de la celebració del Dia Mundial de l'Aigua, l'Agència Catalana de l'Aigua amb la col·laboració de la Fundació Agbar i Domestic Data Streamers han creat una plataforma interactiva que permet automesurar-se sobre la sernsibilitat ambiental a partir de senzilles preguntes sobre els hàbits de consum d'aigua, però també d'alimentació, de vestir i de transport. A partir d'aquesta mena de test es genera una planta imaginària que seria l'adequada per la persona que ha fet el test i se n'expliquen les característiques i el consum hídric. L'experiència es pot viure de forma virtual, però també de forma presèncial a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, en una activitat que ha generat d'interès de més d'un miler de visitants.

Actualitat

Primera dècada de l'Hora del Planeta

L'Hora del Planeta, que enguany es celebra el dissabte 25 de març de 20:30h a 21:30h, compleix 10 anys. Es tracta d'una campanya sorgida el 2007 a iniciativa de la organització WWF, Fons Mundial per la Natura, i l'agencia publicitària Leo Burnett, i que va començar el 31 de març del 2007 a Sidney amb el gest simbòlic d'apagar el llum durant una hora com a mostra de la lluita contra el canvi climàtic. Deu anys després, l'Hora del Planeta s'ha convertit en la major iniciativa mundial per posar de manifest la necessitat de defensar el planeta.

La vinyeta per Carme Lorente

 

Aturada temporal de l'activitat al portal

Editorial

A vegades cal aturar-se

Ja fa uns mesos que vam baixar la persiana. Ho vam fer simbòlicament, és clar, i amb una vinyeta, la darrera que Carme Lorente va fer per aquesta primera etapa del Portal. Li vam demanar expressament que ens fes una vinyeta de comiat, d'aturada tècnica, de "fins aviat", de "necessitem refer-nos per tornar amb més força" i amb més forces, i potser també amb nous formats.

Actualitat

L'olivera de la Farga d'Arió d'Ulldecona, l'arbre més vell de Catalunya i un dels més vells del món

Olivera de la Farga d'Arió -Ulldecona- (Montsià/Tarragona) Associació Territori del Sènia

En motiu del Dia Internacional de l'Arbre, aquest 21 de març destaquem l'arbre més vell de Catalunya i potser també un dels més vells de món. Es tracta d'una olivera de la Farga d'Arió, d'Ulldecona, a la comarca tarragonina del Montsià. S'estima que té uns 1700 anys i que va ser plantada durant el regnat de l'emperador romà Constantí. De fet, a Ulldecona es troba la major concentració coneguda d'Oliveres Mil·lenàries de tot el Món, amb uns 400 exemplars inventariats i, dos d'ells declarats "Arbres Monumentals" per la Generalitat,

Actualitat

Nova edició del Premi d'Ecologia Ramon Margalef

Ha estat convocada la tretzena edició del Premi Ramon Margalef d'Ecologia. El guardó, d'àmbit internacional, té com a objectiu el reconeixement d'aquelles persones, entitats o col·lectius d'arreu del món que s'hagin distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. La dotació del Premi és de vuitanta mil euros i una peça única i simbòlica en memòria de Ramon Margalef. Les candidatures les presenten institucions universitàries, escoles superiors, centres de recerca, acadèmies científiques o amb branques científiques i altres institucions de finalitat anàloga, persones guardonades amb aquest premi i persones que hagin estat membres del jurat. Les candidatures han de ser presentades abans del 19 de maig de 2017.

Actualitat

Catalunya formarà part d'una xarxa de mobilitat amb hidrogen per Europa

 FEDA

La creació d'aquesta xarxa inclou territori català, espanyol, andorrà i francès i pretén construir un corredor d'hidrogen amb el centre i el nord d'Europa, on aquest tipus de mobilitat sostenible i sense emissions està més desenvolupat. El projecte, que aplega Catalunya, Andorra i la regió francesa de Llenguadoc-Rosselló-Migdia-Pirineus. l'impulsen la companyia catalana Applus+ Idiada, la companyia elèctrica andorrana FEDA, la Fundació per al desenvolupament de les noves tecnologies de l'hidrogen de l'Aragó, i les companyies franceses EDF i Ondulia, amb el suport dels ajuntaments d'Osca i Jaca i les àrees d'indústria dels governs d'Andorra, Catalunya, l'Aragó i la regió de Llenguadoc-Rosselló-Migdia-Pirineus. El projecte vol ser un banc de proves a escala real per demostrar els avantatges de l'ús del vehicle elèctric de cel·la de combustible amb diversos objectius a mitjà i llarg termini: crear una xarxa transfronterera de mobilitat amb hidrogen per Europa, reduir les emissions associades als vehicles tradicionals, impulsar les economies locals, promoure oportunitats de negoci i fomentar la innovació en tecnologies basades en l'hidrogen.

Actualitat

Es consumeix massa plàstic d'un sol ús

Arran de la publicació l'any 2014, d'un estudi de l'Agència de Residus de Catalunya sobre el consum de bosses de plàstic a casa nostra l'any en el que es posava de manifest que s'havia reduït el 52% del consum per càpita de bosses de plàstic d'un sol ús en cinc anys, entre el 2007 i el 2012, la Plataforma Catalunya Lliure de Bosses de la Fundació Prevenció de Residus i Consum destacava aleshores que encara es consumien 22,5 milions de bosses a la setmana, és a dir 405 bosses de plàstic anuals per llar, o 156 bosses per persona. Per això la petició de la campanya Catalunya Lliure de Bosses continuava demanant: que el Govern de la Generalitat de Catalunya reguliés el consum de bosses de plàstic a Catalunya a partir de l'aplicació d'una taxa ecològica que gravés les bosses d'un sol ús com a mesura dissuasiva de la seva producció i consum. Una regulació finalment aprovada pel govern i que havia d'entrar en vigor l'1 de gener del 2016, però que no ha estat així. De moment, doncs, els establiments que cobren les bosses de plàstic ho fan de forma voluntària, i per tant, n'hi ha molts on no es grava l'ús d'aquest tipus de bosses.

Opinió Catalunya Lliure de Bosses

Encara consumim 156 bosses de plàstic per habitant

 

Segons l'últim estudi de l'Agència de Residus de Catalunya (Estudi sobre el consum de bosses de plàstic a Catalunya l'any 2012), s'ha reduït el 52% del consum per càpita de bosses de plàstic d'un sol ús en cinc anys 2007-2012. Tanmateix encara es consumeixen 22,5 milions de bosses a la setmana, és a dir 405 bosses de plàstic anuals per llar, o 156 bosses per habitant. L'estudi, basat en enquestes personalitzades en els establiments de diferents tipologies, estima en 1.177 milions d'unitats el total de bosses de plàstic amb nanses d'un sol ús lliurat pels establiments comercials l'any 2012, que representen 7.500 tones de plàstic.

Actualitat

Impuls pel sector de la fusta del Pinineu

 

Millorar la formació i el coneixement del mercat laboral, promoure el treball forestal i desenvolupar l'ús de la fusta local dels Pirineus són alguns dels objectius dels dos nous programes europeus que s'iniciaran al setembre. Amb una durada de tres anys, i promoguts pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya han obtingut el suport d'Europa a través de l'Interreg POCTEFA.

Opinió Míriam Viaplana

Jeremy Rikfin: La tercera revolució industrial passa pel desenvolupament d'una economia verda

Jeremy Rifkin empathiccivilization.com

En el seu darrer llibre "La tercera revolució industrial", aquest economista americà de 66 anys dóna una visió de com podem superar la crisi fent una aposta clara per una economia verda, per una societat on la generació de l'energia provingui de fonts renovables que, en estar a l'abast de tothom, canviaran el model econòmic i generaran una societat horitzontal i distributiva, que vindrà a substituir l'actual model vertical. El nou model de relacions i de societat que preconitza Rifkin, és ecològic, sostenible, i sembla més just tant per les persones com per l'entorn; però sobretot suposa una petita llum al final del túnel, un bri d'esperança enmig d'aquest present devastador.

Actualitat

Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Cascada de Queralbs sergitorrentsgonzalez.blogspot

El nou Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser ocupa 14.750 hectàrees, repartides entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots al Ripollès. La declaració de parc natural permetrà compatibilitzar la conservació del patrimoni natural amb el desenvolupament social i econòmic, donant resposta a una demanda reiterada del territori i consensuada amb els principals agents econòmics i socials.

Clam de la Terra
Clam de socors del planeta terra al seus habitants
Agenda Activitats en RSS

Notícies breus

El director acadèmic del Foro de la Economia del Agua, Gonzalo Delacámara, s'ha referit a la seguretat hídrica de Catalunya dient que aquesta no està garantida i que les inversions pendents en infraestructures, la sobre explotació i l'excés de contaminació posen en risc l'abastiment i la qualitat de l'aigua en tots els seus usos.

La clau de la sostenibilitat rau en una consciència i autoestima territorial que integri els ideals urbà i rural, que s'ha volgut descriure com a una estratègia vintcentista per a una nova territorialitat. Una condició indispensable per aquesta nova territorialitat és que la vocació global dels valors urbans vagin acompanyats d'una forta vinculació local i territorial. Partint d'aquesta premisa, s'obre el cicle "Catalunya Futur Verd" amb una primera jornada inaugural presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull. Les dues properes jornades, previstes per al 26 d'abril i el 18 de maig, tractaran les bases biofísiques d'un nou model de desenvolupament basat en l'eficiència ambiental i les bases polítiques d'una estratègia de país per fer compatible la vocació global amb la vinculació al lloc.

Coordinada actualment a nivell mundial per 'Earth Day Network, la celebració del Dia de la Terra va començar als EUA l'any 1970, en una acció promoguda pel senador nord-americà Gaylord Nelson amb l'objectiu de protegir la terra. Amb aquesta celebració es pretén crear una mentalitat global que permeti actuar activament per afrontar els problemes ecològics, ja sigui personalment o col·lectivament, localment o globalment. A Catalunya, i coincidint amb aquesta diada, es celebra des de fa 22 anys la Fira de la Terra, que es fa al Passeig Lluis Companys de Barcelona.

El documental "La terra que ens alimenta", dirigit per Julio Molina mostra les dificultats d'un jove agricultor per tenir accés a la terra i suposa una introducció al desafiament d'accés a la terra a Europa i el poder de les comunitats per superar-los.

 residus.gencat

La comarca d'Osona se situa al capdavant en qualitat de recollida, seguida del Pallars Sobirà, la Terra Alta, La Segarra i l'Alt Urgell. L'any 2015 es van generar a Catalunya 3,7 milions de tones de residus municipals, que corresponen a 1,35 quilos de deixalles per habitant i dia. Del total dels residus municipals, es van recollir selectivament el 39%, és a dir, 1,4 milions de tones, que representa un 3,7% d'increment respecte el 2014. De la fracció resta -la que no es recull de forma selectiva- ha augmentat més d'un 11% la que es deriva a plantes de tractament mecànic i biològic, que permeten recuperar una part dels materials. Ha disminuït un 15,6% l'entrada a abocadors com a destí primari i un 6,8% la que s'envia a incinerar. Aquestes són dades extretes del balanç estadístic de residus municipals de l'any 2015,

S'ofereixen 15 indicadors amb resultats extrets del projecte ForESmap, que ha avaluat i cartografiat serveis ecosistèmics dels boscos catalans. La cartografia permet conèixer els boscos amb més matèries primeres, els que millor regulen el cicle de l'aigua, els que tenen més riquesa d'espècies d'aus o els que ofereixen més opcions de lleure

 cooltra

L'acord té com a objectiu establir el servei eCooltra Motosharing, un servei de lloguer compartit de motos elèctriques per minuts, com a transport complementari d'aquells usuaris que utilitzen FGC i volen continuar movent-se per la ciutat de manera àgil i sostenible.

La Comisió Europea ha concedit un nou permís de 18 meses al controvertit herbicida glifosat, el tiempo que es considera necesari perquè que l' Agència Europea de Sustancies i Barreges Químiques emeti les seves conclusions sobre l'evaluació dels efectes negatius del glifosat a la salut humana i el medi ambient. Val a dir que el glifosat va ser declarat el 2015 com a possiblement cancerígen per l'Agència Internacional per a la investigació sobre el Càncer (IARC) que depèn de l'Organització Mundial de la Salut. Per això Greenpeace demana a la Comisió Europea i als paIsos membres de la UE que preparin un pla de sortida pel el glifosat i insta als Estats membres a posar en marxa restriccions que evitin l'exposició de la ciutadania a aquest perillos herbicida, un dels més utilitzats del món.

Un projecte europeu de desenvolupament regional permetrà dissenyar el futur Observatori del Patrimoni Natural, un organisme que servirà per donar resposta a les necessitats d'informació ambiental de Catalunya. El projecte està dissenyat per intercanviar experiències entre les autoritats públiques i millorar el compliment de les polítiques i programes de desenvolupament regional.

El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha estat reelegit president de l'Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la gestió sostenible dels Recursos ACR+, una xarxa internacional de ciutats i regions que comparteixen l'objectiu de promoure el consum responsable de recursos i la gestió sostenible de residus a través de la prevenció en l'origen, reutilització i reciclatge, amb seu a Brussel·les. Entre d'altres actuacions, l'ACR+ impulsa la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

 

L'estratègia d'Impuls a l'economia verda i a l'economia circular del Govern de Catalunya, que va ser aprovada el maig de 2015, promou la sostenibilitat com a eix estratègic per assolir la recuperació econòmica, millorar la competitivitat, crear ocupació i reduir els riscos ambientals.
Facebook

Entitats
ECOportal.net
 - Copyright de - Portal d'Internet en castellà dedicat al Medi Ambient, la Natura, els Drets Humans i la Qualitat de Vida.
Joaquim Elcacho, bloc
 - Copyright de - Articles i apunts personals d'un periodista dedicat a la informació científica i ambiental
Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC)
 - Copyright de - El CTFC treballa en contribuir a la modernització i a la competitivitat del sector forestal, al desenvolupament rural i la gestió sostenible del medi natural
Grup de Defensa del Ter (GDT)
 - Copyright de - El Grup de Defensa del Ter (GDT)te l'objectiu de recuperar la vida i l'entorn de la Conca del Ter.
Depana
 - Copyright de - Som una associació catalana que actuem per a la defensa, l'estudi i la conservació del patrimoni natural, alhora que promovem la concepció globalitzadora dels problemes que afecten les espècies i els ecosistemes.
Instituto de Investigación IMDEA Energía
 - Copyright de - El Instituto de Investigación IMDEA Energía ha sido creado por el Gobierno de la Comunidad de Madrid con el fin de promover y realizar actividades de I+D relacionadas con la energía, con un énfasis especial en las energías renovables y en las tecnologías energéticas limpias.
Aigües, aires, llocs
 - Copyright de - L'espai de Medi Ambient de les emissores de la Generalitat. Perquè l'ésser humà depèn del medi, a Catalunya Informació ens en ocupem.
Agència de Residus de Catalunya
 - Copyright de - L'Agència de Residus té una clara vocació de contribuir a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania de Catalunya i a la protecció de l'entorn i del patrimoni natural, tot impulsant la gestió sostenible dels residus.
Els arbres, entre el cel i la terra
 - Copyright de - En aquest bloc del geògraf Josep Gordi, trobaràs informació i reflexió sobre notícies que afecten els arbres i els boscos així com comentaris sobre boscos de Catalunya i el món que tenen un interès cultural.
Vida Verda
 - Copyright de - Una hora de ràdio destinada a explicar canvis de vida.L'experiència de persones i iniciatives populars per mostrar els camins que condueixen cap a una Vida Verda
UAB Ciències Ambientals
 - Copyright de - A la UAB s'imparteixen titulacions d'àmbits tan diversos com l'humanístic i artístic, el social, el de la salut, les ciències experimentals i les biociències i les enginyeries.
Col·lectiu Ecologista Bosc Verd
 - Copyright de - El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd (CEBV) és un grup ecologista de l'Alt Penedès totalment independent, sense vinculacions de caire polític ni econòmic.
Greenpeace
 - Copyright de - El nostre objectiu es protegir i defensar el medi ambient i la pau, intervenint en diferents punts del planeta on es cometen atemptats en contra de la natura.
Barcelona Climate Change Talks 2009
 - Copyright de - La Conferència de Barcelona va acollir més de 4.000 delegats de diversos països i observadors internacionals per tal d'arribar a un text de possible acord a la Conferència de les Parts COP15 que tindria lloc el desembre del mateix any a Copenhaguen.
Som lo Que Sembrem
 - Copyright de - Som lo que Sembrem és la Plataforma creada per donar suport a una Iniciativa Legislativa Popular que aturi els cultius i aliments transgènics a Catalunya.
The Venus Project
 - Copyright de - El Projecte Venus advoca per una visió alternativa d'una civilització mundial sostenible a diferència de qualsevol nou sistema socioeconòmic que ha passat abans.
Territori - Observatori de projectes i debats territorials de Catalunya
 - Copyright de - Territori - Observatori de projectes i debats territorials de Catalunya és un instrument de divulgació i recerca científica que recull tot el bagatge de l'Anuari Territorial de Catalunya que es publica en paper des de 2003 per iniciativa de la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT), filial de l'Institut d'Estudis Catalans.
Amnistia Internacional
 - Copyright de - Realitzem tasques d'investigació i emprenem accions per impedir i posar fi als abusos contra el drets civils, polítics, socials, culturals i econòmics.
CEPA
 - Copyright de - Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius és una associació ciutadana ecologista, independent i científica.
Santuari Ecològic del Castell de Gallifa
 - Copyright de - L'únic temple del món dedicat a la Mare de Deu de l'Ecologia s'aixeca a partir de la reconstrucció de l'ermita romànica del Castell de Gallifa el 1985.
The Ecologist
 - Copyright de - The ecologist és una revista trimestral editada per l'associació Vida Sana, que inclou el butlletí Vida Sana i els diaris BioCultura.
Associació Hàbitats - Projecte Rius
 - Copyright de - L'Associació Hàbitats: grup per la conservació de l'entorn natural - té com a objectiu d'engegar i vehicular diferents iniciatives i projectes:
Centre de la Propietat Forestal
 - Copyright de - El Centre de la Propietat Forestal (CPF) és una entitat de dret públic amb competències en l'ordenació, el foment i la gestió dels terrenys forestals de titularitat privada.
Acciónatura
 - Copyright de - Acciónatura és una ONG catalana dedicada exclusivament a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat mitjançant la protecció i recuperació dels espais naturals i la sensibilització i implicació de la societat.
Psicoambientalia
 - Copyright de - Aquest blog del psicòleg ambiental Manolo Carmona es refereix a la psicologia ambiental, que seria l'àrea de la psicologia que estudia la relació entre les persones i l'entorn. I resulta tan important com influeix l'entorn en les persones com l'efecte que les persones generem en l'entron
sostenible.cat
 - Copyright de - Sostenible.cat és la revista portaveu de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, impulsada per la Diputació de Barcelona.
Societat Catalana d'Educació Ambiental
 - Copyright de - La SCEA és una associació creada l'any 1985 per tal d'impulsar una educació renovada que contribueixi a formar ciutadans capaços d'analitzar la problemàtica socioambiental i donar-hi respostes.
Ecoserveis
 - Copyright de - Ecoserveis, referents en cultura energètica és una associació sense ànim de lucre que treballa a cavall entre la recerca pura i la comercialització de la tecnologia de les energies renovables, l'eficiència energètica i el medi ambient en general.
Llobregat SOStenible
 - Copyright de - Els col·lectius ecologistes, culturals i socials riberencs del Llobregat, sempre hem reivindicat que cal aturar la degradació que està patint el nostre riu i per aquest motiu hem format Llobregat SOStenible, volem treballar plegats pel reconeixement i la difusió de la importància social i ecològica del riu Llobregat i per demanar el compliment de la Directiva Marc de l'Aigua l'any 2015 sense dilacions ni retallades.
El medi ambient
 - Copyright de - El medi ambient" és un programa que s'emet de dilluns a divendres des del 1992. El seu objectiu és tractar els temes ambientals de forma àmplia, incidint tant en flora, fauna, espais naturals, residus i contaminació com en economia, recerca, innovació empresarial i altres àmbits