Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Un trentena d'institucions meteorològiques mundials demana mesures urgents contra el canvi climàtic

Una coalició internacional de 33 societats i institucions meteorològiques i climàtiques, a la qual el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l?Associació Catalana de Meteorologia (ACAM) hi estan adherides, han donat a conèixer una declaració col·lectiva sobre el clima global en motiu de la celebració del Dia de la Terra, que enguany s'ha centrat en el coneixement del medi ambient i el clima.

Actualitat

Arrenca el primer pla pilot per controlar la fertilitat de senglars en zones urbanes

 Miquel Badia

La fase experimental del projecte consistirà en l'administració, al llarg d'aquest any, d'un tractament d'immunocontracepció en un centenar d'exemplars de les àrees periurbanes dels municipis promotors pròximes al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de Sant Cugat del Vallès. Abans d'aplicar el tractament, els investigadors procediran a la identificació, l'avaluació de l'estat reproductiu i l'obtenció de dades i mostres biològiques de cada exemplar. La fase experimental del projecte es repetirà també en els propers tres anys. En total, està previst vacunar més de 300 porcs senglars. Al llarg d'aquests quatre anys els investigadors faran el seguiment periòdic dels paràmetres biològics dels exemplars vacunats, per tal d?avaluar l'efectivitat del tractament.

Actualitat

El soroll ambiental causa 72 000 hospitalitzacions i 16 600 morts prematures l'any a Europa

Investigadors del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) tracen l'impacte del soroll ambiental en les ciutats europees en un informe que l'Agència Europea del Medi Ambient ha presentat a Brussel·les, coincidint amb la Setmana sense soroll. El 65% de les ciutats europees analitzades ha aconseguit reduir el nombre de persones exposades al soroll ambiental degut al trànsit terrestre, o si més no, aturar-ne l'augment entre el 2007 i el 2012. A l'Estat espanyol la població exposada s'ha incrementat en el 60% de les ciutats estudiades, però ha disminuït en el cas del trànsit aeri en el 95% dels aeroports. Més de 31 milions d'europeus pateixen molèsties acústiques i més de 13 milions experimenten trastorns del son deguts al soroll segons estudis d'impacte en la salut aportats pel Centre Nacional de Salut Pública i Medi Ambient d'Holanda. A més, s'estima que el soroll ambiental causa 72 000 hospitalitzacions i 16 600 morts prematures l'any a la UE.

Actualitat

BiciUAB, un nou servei per fomentar l'ús de la bicicleta a la UAB

 

El Servei BiciUAB és un centre integral de la bicicleta, situat en un local a l'interior de l'estació de FGC, que vol fomentar l'ús d'aquest vehicle com a mitjà de transport quotidià i sensibilitzar sobre la necessitat de practicar una mobilitat més sostenible. El BiciUAB, que neix fruit de la col·laboració entre la UAB, Ferrocarrils de la Generalitat i l'ÀMB, inclou lloguer, venda i reparacions de bicicletes, cursos, informació, assessorament, botiga, etc., i aconseguir que s'utilitzi la bicileta en els desplaçaments per arribar al campus així com en el seu interior. El campus de la UAB -format per unes 40.000 persones- genera uns 220.000 desplaçaments diaris.

Actualitat

Una seixantena d'activitats programades en la primera Setmana Sense Soroll

 

Catalunya celebra per primer cop la Setmana Sense Soroll, per sensibilitzar la ciutadania dels efectes de la contaminació acústica i promoure'n solucions. Del 24 al 30 d'abril, se celebraran més de seixanta activitats arreu del territori, per conscienciar la societat de la necessitat d'abordar aquest tema. Sota el lema ?Silenci si us plau', la campanya neix amb la voluntat d'aglutinar totes aquelles iniciatives promogudes, tant en l'àmbit públic com privat,

Actualitat

Per aquest Sant Jordi, us proposem quatre títols

 

En motiu de la diada de Sant Jordi, us oferim una petita ressenya de quatre llibres: dos de cientifics (La memoria secreta de les fulles, Sensibilidad e inteligencia en el mundo vegetal), un de filosòfic ("Dark Ecology") i un de ciència ficció (Shaman). Tots ells basats en la natura, el medi ambient i l'ecologia.

Actualitat

Dia de la Terra

 ub.edu

Coordinada actualment a nivell mundial per 'Earth Day Network, la celebració del Dia de la Terra va començar als EUA l'any 1970, en una acció promoguda pel senador nord-americà Gaylord Nelson amb l'objectiu de protegir la terra. Amb aquesta celebració es pretén crear una mentalitat global que permeti actuar activament per afrontar els problemes ecològics, ja sigui personalment o col·lectivament, localment o globalment. A Catalunya, i coincidint amb aquesta diada, es celebra des de fa 22 anys la Fira de la Terra, que es fa al Passeig Lluis Companys de Barcelona, i que enguany es celebra el cap de setmana del 29 i 30 d'abril.

Actualitat

Nou impuls del Parc Rural de Montserrat

 

El projecte de Parc Rural de Montserrat té com a objectiu recuperar l'activitat agrària i donar valor als recursos agrícoles, forestals, ramaders, turístics i culturals de la zona.Entre les seves apostes inclou el crear la marca Montserrat, vinculada a productes de qualitat produïts als municipis del parc.

Editorial

A vegades cal aturar-se

Ja fa uns mesos que vam baixar la persiana. Ho vam fer simbòlicament, és clar, i amb una vinyeta, la darrera que Carme Lorente va fer per aquesta primera etapa del Portal. Li vam demanar expressament que ens fes una vinyeta de comiat, d'aturada tècnica, de "fins aviat", de "necessitem refer-nos per tornar amb més força" i amb més forces, i potser també amb nous formats.

La vinyeta per Carme Lorente

 

Aturada temporal de l'activitat al portal

Actualitat

Catalunya formarà part d'una xarxa de mobilitat amb hidrogen per Europa

 FEDA

La creació d'aquesta xarxa inclou territori català, espanyol, andorrà i francès i pretén construir un corredor d'hidrogen amb el centre i el nord d'Europa, on aquest tipus de mobilitat sostenible i sense emissions està més desenvolupat.-Rosselló-Migdia-Pirineus. El projecte, que aplega Catalunya, Andorra i la regió francesa de Llenguadoc-Rosselló-Migdia-Pirineus. l'impulsen la companyia catalana Applus+ Idiada, la companyia elèctrica andorrana FEDA, la Fundació per al desenvolupament de les noves tecnologies de l'hidrogen de l'Aragó, i les companyies franceses EDF i Ondulia, amb el suport dels ajuntaments d'Osca i Jaca i les àrees d'indústria dels governs d'Andorra, Catalunya, l'Aragó i la regió de Llenguadoc

Opinió Míriam Viaplana

Jeremy Rikfin: La tercera revolució industrial passa pel desenvolupament d'una economia verda

Jeremy Rifkin empathiccivilization.com

En el seu darrer llibre "La tercera revolució industrial", aquest economista americà de 66 anys dóna una visió de com podem superar la crisi fent una aposta clara per una economia verda, per una societat on la generació de l'energia provingui de fonts renovables que, en estar a l'abast de tothom, canviaran el model econòmic i generaran una societat horitzontal i distributiva, que vindrà a substituir l'actual model vertical. El nou model de relacions i de societat que preconitza Rifkin, és ecològic, sostenible, i sembla més just tant per les persones com per l'entorn; però sobretot suposa una petita llum al final del túnel, un bri d'esperança enmig d'aquest present devastador.

Actualitat

Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Cascada de Queralbs sergitorrentsgonzalez.blogspot

El nou Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser ocupa 14.750 hectàrees, repartides entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots al Ripollès. La declaració de parc natural permetrà compatibilitzar la conservació del patrimoni natural amb el desenvolupament social i econòmic, donant resposta a una demanda reiterada del territori i consensuada amb els principals agents econòmics i socials.

Clam de la Terra
Clam de socors del planeta terra al seus habitants
Agenda Activitats en RSS

Notícies breus

El 24 d'abril es celebra el Dia Internacional de la Sensibilització envers el Soroll amb l'objectiu de conscienciar sobre la problemàtica del soroll com a factor de contaminació mediambiental i fomentar comportaments saludables que afavoreixin el civisme acústic.En motiu de la celebració d'aquest dia i dins del programa de la Setmana Sense Soroll, el Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, juntament amb els Parcs de Catalunya, organitzen l'activitat "Vine a Escoltar el Parc", que consisteix en escoltar els sons de la natura i enregistrar-los.

El Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, situat a Terrassa, acull aquests dies unes jornades sobre mobilitat elèctrica. Sota el títol Som elèctrics! l'edició d'enguany pretén donar una resposta taxativa a la pregunta que sota el mateix enunciat es formulava a l'edició del 2016: Som elèctrics? Les jornades s'estructuren en tres eixos. Un primer sobre sanitat, servei i transport, un segon sobre distribució, repartiment i serveis, i un tercer sobre empresa i innovació.

l Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està elaborant una Llei pròpia de caça de Catalunya amb especial atenció als equilibris entre diferents activitats i a la prevenció i mitigació de riscos i perjudicis originats per les sobrepoblacions d'algunes espècies cinegètiques. Aquesta nova normativa es vol elaborar amb el consens i la participació dels principals sectors implicats en relació amb la fauna cinegètica. Així, avui a Vic i dimecres vinent a Valls, el Departament reuneix els diferents agents per avançar en els treballs de redacció d'una nova llei de caça catalana.

 

La Diputació de Barcelona ha editat el llibre "Educació ambiental D'on venim? Cap on anem?", una revisió a partir de la reflexió de diversos autors sobre l'estat de l'educació ambiental després de 40 anys de pràctica efectiva, amb la finalitat de fer una mirada crítica i una reflexió sobre el camí recorregut, així com els canvis produïts en la societat en aquesta disciplina. Aquesta edició inclou tots els textos en català, castellà i anglès.

La clau de la sostenibilitat rau en una consciència i autoestima territorial que integri els ideals urbà i rural, que s'ha volgut descriure com a una estratègia vintcentista per a una nova territorialitat. Una condició indispensable per aquesta nova territorialitat és que la vocació global dels valors urbans vagin acompanyats d'una forta vinculació local i territorial. Partint d'aquesta premisa, s'obre el cicle "Catalunya Futur Verd" amb una primera jornada inaugural presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull. Les dues properes jornades, previstes per al 26 d'abril i el 18 de maig, tractaran les bases biofísiques d'un nou model de desenvolupament basat en l'eficiència ambiental i les bases polítiques d'una estratègia de país per fer compatible la vocació global amb la vinculació al lloc.

Olivera de la Farga d'Arió -Ulldecona- (Montsià/Tarragona) Associació Territori del Sènia

En motiu del Dia Internacional de l'Arbre, aquest 21 de març destaquem l'arbre més vell de Catalunya i potser també un dels més vells de món. Es tracta d'una olivera de la Farga d'Arió, d'Ulldecona, a la comarca tarragonina del Montsià. S'estima que té uns 1700 anys i que va ser plantada durant el regnat de l'emperador romà Constantí. De fet, a Ulldecona es troba la major concentració coneguda d'Oliveres Mil·lenàries de tot el Món, amb uns 400 exemplars inventariats i, dos d'ells declarats "Arbres Monumentals" per la Generalitat,

 cooltra

L'acord té com a objectiu establir el servei eCooltra Motosharing, un servei de lloguer compartit de motos elèctriques per minuts, com a transport complementari d'aquells usuaris que utilitzen FGC i volen continuar movent-se per la ciutat de manera àgil i sostenible.

La Comisió Europea ha concedit un nou permís de 18 meses al controvertit herbicida glifosat, el tiempo que es considera necesari perquè que l' Agència Europea de Sustancies i Barreges Químiques emeti les seves conclusions sobre l'evaluació dels efectes negatius del glifosat a la salut humana i el medi ambient. Val a dir que el glifosat va ser declarat el 2015 com a possiblement cancerígen per l'Agència Internacional per a la investigació sobre el Càncer (IARC) que depèn de l'Organització Mundial de la Salut. Per això Greenpeace demana a la Comisió Europea i als paIsos membres de la UE que preparin un pla de sortida pel el glifosat i insta als Estats membres a posar en marxa restriccions que evitin l'exposició de la ciutadania a aquest perillos herbicida, un dels més utilitzats del món.

 

L'estratègia d'Impuls a l'economia verda i a l'economia circular del Govern de Catalunya, que va ser aprovada el maig de 2015, promou la sostenibilitat com a eix estratègic per assolir la recuperació econòmica, millorar la competitivitat, crear ocupació i reduir els riscos ambientals.
Facebook

Entitats
Aproma
 - Copyright de - APROMA és una organització no governamental de caràcter independent que reuneix un important nombre de professionals dedicats de manera exclusiva al medi ambient i que procedeixen d'àmbits molt diversos: Empreses, Administració central, autonòmica i local, universitats, etc.
Greenpeace
 - Copyright de - El nostre objectiu es protegir i defensar el medi ambient i la pau, intervenint en diferents punts del planeta on es cometen atemptats en contra de la natura.
Psicoambientalia
 - Copyright de - Aquest blog del psicòleg ambiental Manolo Carmona es refereix a la psicologia ambiental, que seria l'àrea de la psicologia que estudia la relació entre les persones i l'entorn. I resulta tan important com influeix l'entorn en les persones com l'efecte que les persones generem en l'entron
Aigües, aires, llocs
 - Copyright de - L'espai de Medi Ambient de les emissores de la Generalitat. Perquè l'ésser humà depèn del medi, a Catalunya Informació ens en ocupem.
La Fàbrica del Sol
 - Copyright de - La Fàbrica del Sol és un equipament municipal d'educació ambiental que integra una sèrie de serveis dirigits a la ciutadania en matèria d'energies renovables, medi ambient urbà i sostenibilitat.
sostenible.cat
 - Copyright de - Sostenible.cat és la revista portaveu de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, impulsada per la Diputació de Barcelona.
Eco-union
 - Copyright de - eco-union és una associació que ofereix serveis d'ecologia aplicada i desenvolupa projectes en cadascuna de les seves àrees d'actuació.
Els arbres, entre el cel i la terra
 - Copyright de - En aquest bloc del geògraf Josep Gordi, trobaràs informació i reflexió sobre notícies que afecten els arbres i els boscos així com comentaris sobre boscos de Catalunya i el món que tenen un interès cultural.
CEPA
 - Copyright de - Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius és una associació ciutadana ecologista, independent i científica.
Amics de la Terra Mallorca
 - Copyright de - Amics de la Terra és una associació ecologista que fomenta el canvi local i global cap a una societat respectuosa amb el medi ambient, justa i solidària.
Centre de la Propietat Forestal
 - Copyright de - El Centre de la Propietat Forestal (CPF) és una entitat de dret públic amb competències en l'ordenació, el foment i la gestió dels terrenys forestals de titularitat privada.
Joaquim Elcacho, bloc
 - Copyright de - Articles i apunts personals d'un periodista dedicat a la informació científica i ambiental
Setem
 - Copyright de - A SETEM creiem que un món més just és possible, per això treballem juntament amb nombroses organitzacions de base dels països del Sud i amb d'altres ONGs i moviments socials del Nord que també lluiten per un ordre econòmic i social més just.
Agroterritori
 - Copyright de - AGROTERRITORI és una fundació que treballa sobre la dimensió espacial de les activitats agràries. Té com a finalitat principal promoure el coneixement d'iniciatives encaminades a la preservació, desenvolupament i gestió dels espais agraris en general, i d'una manera especial els periurbans.
Retorna
 - Copyright de - Retorna és una iniciativa sense ànim de lucre integrada per ONG's ambientals, associacioes de consumidors, sindicats i la industria del reciclat, que te per objectiu promoure la reutilització i reduir al màxim la generació de residus, superant el sistema actual que recicla poc i malament.
Ecologistes.net
 - Copyright de - El portal ecologistes.net va néixer fruit de la inquietud dels moviments ecologistes d'apropar-se a la societat a través d'una eina tan innovadora com Internet.
Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC)
 - Copyright de - El CTFC treballa en contribuir a la modernització i a la competitivitat del sector forestal, al desenvolupament rural i la gestió sostenible del medi natural
Som lo Que Sembrem
 - Copyright de - Som lo que Sembrem és la Plataforma creada per donar suport a una Iniciativa Legislativa Popular que aturi els cultius i aliments transgènics a Catalunya.
COAMB
 - Copyright de - El Col.legi Oficial d'Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) agrupa persones que exerceixen la professió dins el territori de Catalunya.
Societat Catalana d'Educació Ambiental
 - Copyright de - La SCEA és una associació creada l'any 1985 per tal d'impulsar una educació renovada que contribueixi a formar ciutadans capaços d'analitzar la problemàtica socioambiental i donar-hi respostes.
Ecoinstitut Barcelona
 - Copyright de - Treballem per assolir fórmules socio-ambientals que desenvolupin accions integradores i tracin les direccions necessàries per afrontar els actuals reptes del segle XXI.
Acciónatura
 - Copyright de - Acciónatura és una ONG catalana dedicada exclusivament a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat mitjançant la protecció i recuperació dels espais naturals i la sensibilització i implicació de la societat.
Medi Ambient, Cultura i Societat
 - Copyright de - Blog de Miquel Mir-Gual, geògraf. Actualment investigador al Departament de Ciències de la Terra de la Universitat de les Illes Balears, especialitat geomorfologia litoral.
Consell Assessor per al desenvolupament Sostenible
Logotip del CADS - Copyright de CADS - El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya és un òrgan creat per assessorar el Govern i promoure la participació en l'àmbit de les polítiques i actuacions sobre el desenvolupament sostenible.
RIO+20
 - Copyright de - La Generalitat de Catalunya , la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona han impulsat conjuntament aquest web amb l'objectiu de d'apropar a la ciutadania i a tots els actors interessats la informació més rellevant de la Conferència Rio+20. Per conèixer-ho tot sobre Rio+20 i dir-hi la teva, endinsa't al web i fes ús de les eines que et posem a l'abast!
Associació Catalana de Ciències Ambientals
 - Copyright de - L'Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) està constituïda per professionals i estudiants de l'àmbit del mediambient que tenen la vocació de potenciar d'adequada integració de les Ciències Ambientals en la recerca, la docència, el món professional i el conjunt de la societat en general.
Associació Hàbitats - Projecte Rius
 - Copyright de - L'Associació Hàbitats: grup per la conservació de l'entorn natural - té com a objectiu d'engegar i vehicular diferents iniciatives i projectes:
WWF/Adena
 - Copyright de - Treballem per un planeta viu i la nostra missió es aturar la degradació ambiental de la Terra i construir un futur en que el ser humà visqui en harmonia amb la natura.
Oceana
 - Copyright de - Oceana es l'organització internacional més gran centrada exclusivament en la conservació dels oceans, la protecció dels ecosistemes marins i les espècies amenaçades.
Fundació Fórum Ambiental
 - Copyright de - Sóm una entitat no lucrativa, que té com a objectiu crear una plataforma de diàleg i col·laboració entre les empreses, les administracions i la resta de la societat, amb la finalitat d'aconseguir conjuntament un model de desenvolupament més sostenible que l'actual.