Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Com seran en el futur els boscos que coneixem avui

 

Recordeu alguns dels boscos que heu vist -i visitat- a la vostra vida. Recordeu la seva olor, els seus colors, els sons que albergava, la llum que es filtrava entre els arbres de les diferents espècies que el poblaven, els animalons que l'habitaven...Un bosc d'emocions, o l'emoció lligada als boscos que coneixemi estimeme. Aquest és el punt de partida de l'exposició "Els boscos en moviment", una acivitat vinculada a l'exposició "Després de la fi del món" que ofereix el CCCB, i que proposa reflexionar sobre la incidència del canvi climàtic en els boscos i viceversa.

Actualitat

La contaminació acústica amenaça els oceans

 

L'expedició suïssa The Ocean Mapping Expedition que fa la volta al món a bord del veler Fleur de Passion durant quatre anys (2015-2019), seguint l'estela de Magallanes, ha identificat ja, en el marc del programa 'The Winds of Change', nombroses zones de forta emissió de metà i diòxid de carboni entre Mactán (Filipines) i Singapur, port en el qual l'expedició fa escala, des del 13 de març. Un altre dels projectes que va a bord d'aquesta expedició és '20.000 sons sota el mar', del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el qual alerta que cap regió del globus està lliure ja de contaminació acústica, excepte entre la Polinèsia francesa i Austràlia

Actualitat

La mort de Stephen Hawking deixa per provar la combinació entre la relativitat general i la teoria quàntica

  Steve Boxall/steveboxall.com

La mort de Hawking que, juntament amb Roger Penrose, va mostrar que la teoria general de la relativitat d'Einstein implica que l'espai i el temps han de tenir un principi en el big bang i un final dins de forats negres, deixa inacabada la seva Teoria de l'Univers. La seva gran aportació va ser l'intent de combinar la relativitat general amb la teoria quàntica. Hawking havia expressat el seu desitg de viatjar a l'espai, una fita que, si més no amb el seu cos terrestre, no podrà veure realitzat.

Actualitat

Recullen 4 tones de brossa i residus abandonats a diferents espais naturals del Delta de l'Ebre

 

Prop de 200 persones van participar diumenge en l'acte central de la campanya de sensibilització ambiental "Per un Delta Net", que des de fa tres anys, organitza el Parc Natural del Delta de l'Ebre, amb el suport d'ajuntaments i entitats del territori. L'objectiu és afavorir conductes més cíviques amb l'entorn, i un canvi d'hàbits per reduir el volum de residus que generem.

Actualitat

La platja de Castelldefels esdevé un laboratori per a l'estudi morfològic i els canvis del litoral

Port Ginesta fotocastelldefels.blogspot.com

Les platges són una de les zones naturals més dinàmiques de la Terra i entendre els processos geofísics dominants té un gran interès tant des d'un punt de vista científic com sòcio-econòmic. Per això, estudiar i ampliar el coneixement sobre la complexa dinàmica acoblada de les onades, els corrents, la sorra i la topografia submergida, pot ajudar a comprendre el transport de sediment i els canvis morfològics en el litoral i a prdir amb més certesa els efectes dels diferents factors que hi actuen, be siguin fenomens naturals com els temporals o be intervencions humanes. En aquest sentit, la platja de Castelldefels esdevé un laboratori natural per implementar mesures i conèixer amb més detall els processos que es produeixen a les platges i, per extensió, al litoral.

Actualitat

Tercer congrés sobre el vehicle elèctric

En un moment en què el ràpid avanç de la tecnologia i els estralls de la contaminació fan necessari prendre decisions valentes i actuacions conjuntes, el Congrés "Som Elèctrics!" vol abordar temes com la contaminació i el seu impacte en la salut, els nous serveis en mobilitat que marcaran el futur, el canvi de model social i la disrupció en el mercat, la connectivitat i la seguretat, l'avenç tecnològic que constata l'aparició d'un nou model d'indústria que haurà d'adaptar-se a aquesta nova societat i com impactaran tots aquests canvis de paradigma a nivell sociològic.

Actualitat

Realitat virtual per conscienciar sobre els efectes del canvi climàtic

 Imatge extreta del tràiler oficial

The Zone of Hope és una sala de realitat virtual que et trasllada al 2068, per fer un recorregut pel que serà el nostre futur proper si no som capaços de frenar el canvi climàtic. La Casa de les Aigües de Barcelona ha posat en marxa aquesta iniciativa amb la voluntat de conscienciar la població sobre les conseqüències reals de l'escalfament global, i involucrar-la per posar el seu granet de sorra indispensable per minimitzar al màxim els seus efectes.

Editorial

El llegat feminista de l'ecologista Petra Kelly

 

En un dia com avui, el primer Dia Internacional de la Dona, o de les Dones, en que la població femenina està cridada a la vaga per reivindicar i fer visible la seva feina sigui quin sigui l'àmbit en que es desenvolupa la seva tasca, des de monSOStenible volem tenir un record per una dona que, des de la seva feminitat, va despertar Europa, i potser el món sencer, a l'ecologisme: Petra Kelly (1947-1992).

Actualitat

Envasar sense plàstic és possible

 

S'inaugura el primer passadís amb productes envasats sense plàstic a Amsterdam. El supermercat Ekoplaza ha obert el camí del que serà una gran revolució per a la reducció de residus en el sector de l'alimentació. L'empresa planeja extendre el model a almenys 74 de les seves botigues en acabar l'any.

Actualitat

El projecte Bicifeina ha contribuït al canvi d'habits de més del 50% de les persones que l'han provat

 

Des que el Departament de Territori i Sostenibilitat va engegar el projecte Bicifeina per promoure els desplaçaments entre el domicili i el lloc de treball en bicicleta l'any 2014, 165 treballadors de set departaments s'han sumat a la iniciativa. El 58% dels 60 usuaris enquestats manifesten que el projecte els ha canviat els hàbits de desplaçament cap a modes de transport sostenibles i actius, com anar en bici o a peu, i el 70% preveuen seguir anant amb bicicleta per anar a treballar un cop conclogui l'experiència. D'aquest 70%, el 19% ja ho feien prèviament, així que el 51% afirmen que es passaran a aquest mode de transport. Els departaments que s'han sumat a la iniciativa de Territori i Sostenibilitat són Interior; Salut; Vicepresidència i Economia i Hisenda; Cultura; Empresa i Coneixement; i Justícia.

Actualitat

Nova entrega de bicicletes elèctriques als ajuntaments per part de la Diputació

 Diputació de Barcelona

Lla Diputació de Barcelona ha fet un nou lliurament de bicicletes elèctriques: 112 bicicletes a 74 municipis de la demarcació, destinades tant a la policia local com a serveis municipals, en un acte presidit pel diputat d?Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent. En el marc d'aquest programa, iniciat l'any 2008,i que s'emmarca en la línia estratègica de mobilitat tova i en una política més general d'eficiència energètica, la Diputació de Barcelona ha cedit ja 563 bicicletes a un conjunt elèctriques a 300 municipis de la seva demarcació.

Actualitat

Art, ciència, filosofia i disseny s'uneixen en una exposició que explora camins per salvar el planeta i la civilització humana

 

Som les persones primitives d'una civilització encara desconeguda. Aquesta és una de les reflexions introductòries de l'exposició que sota el títol DESPRÉS DE LA FI DEL MÓN es pot visitar -i és molt recomanable fer-ho- al Centre de Cfins el ultura Contemporània de Barcelona, el CCCB, fins el 29 d'abril. Es tracta d'una mostra interdisciplinar que aborda la crisi climàtica present i projecta possibles escenaris de futur tot barrejant la ciència, el disseny i les arts per provocar sensacions, emocions, reaccions i reflexions a les persones que la visiten i a les que, ja d'entrada, qualifica com a membres primitius d'una civilització futura i encara desconeguda que arribarà després de l'era de l'Antropozè en que ens trobem.

Actualitat

El Parc Rural del Montserrat comença a caminar

 

L'objectiu d'aquest nou parc, que va començar a gestar-se el 2005, és protegir les 30000 Ha que conformen el Montserrat, desenvolupant l'activitat productiva econòmica agrícola, ramadera i forestal en aquest territori integrat per 16 municipis que pertanyen a 4 comarques i on en els darrers 60 anys s'han perdut el 60% de terreny agrícola. El projecte té voluntat de donar noves oportunitats a joves emprenedors del sector agrícola i ramader a partir de la comercialització de productes sota la marca "Montserrat".

Clam de la Terra
Clam de socors del planeta terra al seus habitants
Agenda Activitats en RSS

Notícies breus

 

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació informa que queda prohibit encendre foc en terreny forestal a partir del 15 de març, i fins al 15 d'octubre. Aquesta prohibició té com a objectiu prevenir els incendis forestals i estableix que no es pot encendre foc, sigui quina en sigui la finalitat, en els terrenys forestals i en la franja de 500 metres que els envolta.

 

El temporal marítim que ha afectat la costa catalana en els darrers dies ha provocat una sèrie de danys en el tub de captació de la dessalinitzadora del Llobregat, ubicada al terme municipal del Prat de Llobregat. L?Agència Catalana de l?Aigua ha iniciat la tramitació dels permisos per poder actuar d?emergència i reparar així el tram malmès amb el menor temps possible.

 

Un llibre que recull la diversitat de la fauna reptil de la península Aràbica. Un treball de recerca de més de 10 anys que ha estudiat les espècies de rèptils terrestres d'Oman i la seva distribució. L'Escola de la Natura de Parets del Vallès ha format part de la investigació.

 

S'hi han estudiat prop de 100 animals, essent més de 60 els tractats amb la vacuna contraceptiva: La resta han estat animals control. Aquests animals han estat capturats principalment durant la primavera i l'estiu i el major nombre de captures s'ha efectuat en els municipis de Matadepera i de Vacarisses. Destaca el bon resultat quant al percentatge de recaptura dels animals (gairebé un 40%), el que ha permès obtenir mostres seriades dels individus per poder analitzar i avaluar l'efecte de la vacuna.

Recuperar la pràctica de retornar els envasos a la botiga és l'única solució per evitar l'abandonament massiu de llaunes i ampolles. Aquesta és la visió que comparteixen Nacions Unides, la Comissió i el Parlament Europeu i fins i tot grans empreses del sector de les begudes i el comerç.Aquesta és la conclusió a la que han arribat la vintena d'entitats socials que conformen la plataforma Retorna reunides recentment a la seu de Greenpeace. La pràctica de retornar els envasos a la botiga s'ha convertit, en els últims mesos, en una tendència mundial en el camp de l'economia circular i la transició cap a models de convivència molt més sostenibles.

 

La Fundació Autònoma Solidària va lliurar aquest dimarts els Premis als TFG sobre Desenvolupament Sostenible i Justícia Global, en un acte celebrat al Teatre de la UAB. En aquesta primera edició dels premis, s'han guardonat 18 Treballs de Fi de Grau d'estudiants provinents d'11 Facultats de la UAB i de 20 graus diferents.

 

Les tortugues, d'entre 3 kg i 73 kg de pes, van quedar atrapades accidentalment per xarxes de pesca a la zona de Sant Carles de la Ràpita entre els mesos d'octubre i desembre, i gràcies a l'avís dels pescadors van poder ser rescatades i traslladades immediatament al centre de recuperació per al seu diagnòstic i tractament. Aquestes tortugues es troben entre les 26 que han pogut ser rescatades amb èxit el 2017 a tot Catalunya, i de les quals se n'han pogut alliberar 20. Les altres continuen en tractament i s'espera que puguin tornar al mar aviat.

El darrer informe de progrés dels objectius de reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, corresponent a les dades del 2015, assenyala que les emissions han sofert un lleuger augment del 0,8%, amb un increment de 0,3 milions de tones en relació al 2014. Des del 1990, les emissions totals dels gasos d'efecte hivernacle han seguit una evolució creixent fins al 2005, any que va marcar un pic històric d'emissions i a partir del qual es va iniciar un canvi de tendència a la baixa que es va mantenir fins el 2013. Els anys 2014 i 2015 es va produir un molt lleuger ascens de les emissions, provocat principalment per l'increment en dos sectors, el processament de l'energia i l'agricultura. Pel que fa a les emissions en l'àmbit de transport, aquestes han sofert un increment del 4%.

 

A Catalunya només es recull selectivament un 30% de l'orgànica que es produeix. Un alt percentatge encara es llença a la fracció resta barrejat amb d'altres residus. Per mirar d'augmentar aquest percentatge, l'Agència de Residus de Catalunya ha llançat una nova campanya comunicativa per al foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals, que sota el lema "Si hi va, bé. Si no hi va, no ve" vol incidir en la importància de separar bé les restes de menjar i els residus vegetals de petites dimensions com fulles, gespa o branques.

 

Les ciutats de Granollers, Girona, Lleida, Tarragona, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Badalona, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, el Prat del Llobregat, Vilafranca del Penedès, i Vilanova i la Geltrú participen al concurs El Contenidor d'Or, promogut per l'entitat Ecovidrio i una dotzena d'ajuntaments, que han començat aquest mes de novembre i s'allarga fins el 30 d'abril.
Facebook

Entitats
Instituto de Investigación IMDEA Energía
 - Copyright de - El Instituto de Investigación IMDEA Energía ha sido creado por el Gobierno de la Comunidad de Madrid con el fin de promover y realizar actividades de I+D relacionadas con la energía, con un énfasis especial en las energías renovables y en las tecnologías energéticas limpias.
Ecoserveis
 - Copyright de - Ecoserveis, referents en cultura energètica és una associació sense ànim de lucre que treballa a cavall entre la recerca pura i la comercialització de la tecnologia de les energies renovables, l'eficiència energètica i el medi ambient en general.
Joaquim Elcacho, bloc
 - Copyright de - Articles i apunts personals d'un periodista dedicat a la informació científica i ambiental
Agència de Residus de Catalunya
 - Copyright de - L'Agència de Residus té una clara vocació de contribuir a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania de Catalunya i a la protecció de l'entorn i del patrimoni natural, tot impulsant la gestió sostenible dels residus.
Col·lectiu Ecologista Bosc Verd
 - Copyright de - El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd (CEBV) és un grup ecologista de l'Alt Penedès totalment independent, sense vinculacions de caire polític ni econòmic.
RIO+20
 - Copyright de - La Generalitat de Catalunya , la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona han impulsat conjuntament aquest web amb l'objectiu de d'apropar a la ciutadania i a tots els actors interessats la informació més rellevant de la Conferència Rio+20. Per conèixer-ho tot sobre Rio+20 i dir-hi la teva, endinsa't al web i fes ús de les eines que et posem a l'abast!
Psicoambientalia
 - Copyright de - Aquest blog del psicòleg ambiental Manolo Carmona es refereix a la psicologia ambiental, que seria l'àrea de la psicologia que estudia la relació entre les persones i l'entorn. I resulta tan important com influeix l'entorn en les persones com l'efecte que les persones generem en l'entron
Eco-union
 - Copyright de - eco-union és una associació que ofereix serveis d'ecologia aplicada i desenvolupa projectes en cadascuna de les seves àrees d'actuació.
Fundación Vida Sostenible
 - Copyright de - La Fundació Vida Sostenible te com a objetiu potenciar i desenvolupar en la societat estils de via responsables amb el nostre futur al planeta.
CanNova
 - Copyright de - CanNova ofereix consultoria i formació a les empreses i grups de treball que desitgin millorar les seves habilitats d?innovació envers a un futur sostenible.
La Fàbrica del Sol
 - Copyright de - La Fàbrica del Sol és un equipament municipal d'educació ambiental que integra una sèrie de serveis dirigits a la ciutadania en matèria d'energies renovables, medi ambient urbà i sostenibilitat.
Fundació Fórum Ambiental
 - Copyright de - Sóm una entitat no lucrativa, que té com a objectiu crear una plataforma de diàleg i col·laboració entre les empreses, les administracions i la resta de la societat, amb la finalitat d'aconseguir conjuntament un model de desenvolupament més sostenible que l'actual.
Amnistia Internacional
 - Copyright de - Realitzem tasques d'investigació i emprenem accions per impedir i posar fi als abusos contra el drets civils, polítics, socials, culturals i econòmics.
Centre de la Propietat Forestal
 - Copyright de - El Centre de la Propietat Forestal (CPF) és una entitat de dret públic amb competències en l'ordenació, el foment i la gestió dels terrenys forestals de titularitat privada.
Vida Verda
 - Copyright de - Una hora de ràdio destinada a explicar canvis de vida.L'experiència de persones i iniciatives populars per mostrar els camins que condueixen cap a una Vida Verda
Plataforma contra la contaminación acústica de las campanas
 - Copyright de - Plataforma que exigeix la supressió de les tocades de les campanes a nivells mínims perquè són una imposició acústica que, com a imposició, atempta directament contra la llibertat de les persones.
Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC)
 - Copyright de - L'ADENC és una entitat ecologista que té com a fi general la defensa i l'estudi del patrimoni natural.
Llobregat SOStenible
 - Copyright de - Els col·lectius ecologistes, culturals i socials riberencs del Llobregat, sempre hem reivindicat que cal aturar la degradació que està patint el nostre riu i per aquest motiu hem format Llobregat SOStenible, volem treballar plegats pel reconeixement i la difusió de la importància social i ecològica del riu Llobregat i per demanar el compliment de la Directiva Marc de l'Aigua l'any 2015 sense dilacions ni retallades.
Fundació Abertis
 - Copyright de - La Fundació Abertis és una organització sense ànim de lucre dedicada a promoure la recerca sobre la repercussió de les grans infraestructures en el territori.
UAB Ciències Ambientals
 - Copyright de - A la UAB s'imparteixen titulacions d'àmbits tan diversos com l'humanístic i artístic, el social, el de la salut, les ciències experimentals i les biociències i les enginyeries.
Setem
 - Copyright de - A SETEM creiem que un món més just és possible, per això treballem juntament amb nombroses organitzacions de base dels països del Sud i amb d'altres ONGs i moviments socials del Nord que també lluiten per un ordre econòmic i social més just.
Som lo Que Sembrem
 - Copyright de - Som lo que Sembrem és la Plataforma creada per donar suport a una Iniciativa Legislativa Popular que aturi els cultius i aliments transgènics a Catalunya.
Agroterritori
 - Copyright de - AGROTERRITORI és una fundació que treballa sobre la dimensió espacial de les activitats agràries. Té com a finalitat principal promoure el coneixement d'iniciatives encaminades a la preservació, desenvolupament i gestió dels espais agraris en general, i d'una manera especial els periurbans.
ECOportal.net
 - Copyright de - Portal d'Internet en castellà dedicat al Medi Ambient, la Natura, els Drets Humans i la Qualitat de Vida.
COAMB
 - Copyright de - El Col.legi Oficial d'Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) agrupa persones que exerceixen la professió dins el territori de Catalunya.
Fundació per la Prevenció de Residus i Consum
 - Copyright de - La Fundació és una entitat sense ànim de lucre i d'àmbit català, que ha estat impulsada per les entitats ecologistes i cíviques de la Federació d'Ecologistes de Catalunya, a través de la Plataforma Cívica per a la Reducció de Residus, el Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius i l'empresa Urbaser.
Ecodiari
 - Copyright de - Publicació ecologista independent d'actualitat, crítica i anàlisi per a la nova era solar
Santuari Ecològic del Castell de Gallifa
 - Copyright de - L'únic temple del món dedicat a la Mare de Deu de l'Ecologia s'aixeca a partir de la reconstrucció de l'ermita romànica del Castell de Gallifa el 1985.
Medi Ambient, Cultura i Societat
 - Copyright de - Blog de Miquel Mir-Gual, geògraf. Actualment investigador al Departament de Ciències de la Terra de la Universitat de les Illes Balears, especialitat geomorfologia litoral.
The Ecologist
 - Copyright de - The ecologist és una revista trimestral editada per l'associació Vida Sana, que inclou el butlletí Vida Sana i els diaris BioCultura.